Kako počitnice preživljajo dijaki in kakšni filmi so nastali v okviru 3-dnevnega filmskega tabora?

V prvih tednih počitnic imajo mladi na voljo veliko različnih taborov, letovanj, delavnic, na katerih lahko preživijo del prostih poletnih dni. Ekipa Prvega je preverila, kako je v Črnomlju, kjer za dijake poteka 11. filmski tabor Kolpa, ki ga pripravlja Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj v sodelovanju z Ekonomsko šolo Novo mesto. Osnovni koncept tabora je ustvarjalno druženje mladih s slovenskimi filmskimi strokovnjaki in pridobivanje kakovostnih teoretičnih in praktičnih filmskih izkušenj. Vsi udeleženci tabora že imajo predhodne izkušnje s snemanjem filmov, zato na taboru še dodatno nadgrajujejo svoja znanja.

V Kulturnem domu Črnomelj se je v torek zbralo 18 dijakov iz 12 srednjih šol iz vse Slovenije, ki so želeli to poletje nagraditi svoje znanje o filmski produkciji. Letošnja glavna tema tabora so migranti. Zakaj so se letos odločili za to temo, pojasnjuje Tadej Fink, koordinator in organizator kulturnih programov na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj.

Migranti in migracije so v občini Črnomelj aktualna tema, reka Kolpa je blizu, prehodi migrantov tudi, najbližje smo nekako Bosni. Ker smo na tem območju, smo želeli dati priložnost mladim in izvedeti, kako oni gledajo na to problematiko, oz. jim dati izziv, kaj svežega in inovativnega lahko na film prinesejo.

Filmski tabor se kljub neurjem in toči, ki so pred mesecem dni prizadeli Belo krajino, odvija načrtovano, mladi udeleženci so razdeljeni v tri skupine, vsaka ustvarja pod mentorstvom priznanega filmskega ustvarjalca. Režiser Boris Petkovič, mentor delavnice igranega filma, je ob tem poudaril pomen filmske vzgoje mladih.

Dejansko živimo v t. i. obdobju gibljivih slik. Kratki filmčki, ki se pojavljajo na youtubu, so postali del njihovega vsakdana in tudi profesionalnega življenja. Danes je namreč večina poklicev, v katere se bodo podali, neposredno povezana z vizualnim medijem. Zato menim, da mora filmsko izobraževanje najti svoje posebno mesto v splošnem izobraževalnem sistemu.

Poleg delavnice igranega filma so se mladi lahko preizkusili tudi v izdelavi dokumentarnega filma pod mentorstvom režiserke Maje Weiss, sicer začetne pobudnice tabora, ter spoznavali izdelavo animiranega filma pod vodstvom Tadeje Pungerčar. Danes ob 18h bo v Kulturnem domu Črnomelj projekcija vseh filmov letošnjega filmskega tabora Kolpa 2018.

Špela Šebenik, Tadeja Bizilj