Najdaljše počitnice so pred vrati, mnogi dijaki in študenti pa jih bodo izkoristili tudi za počitniško delo. Tako bodo prišli do svojega zaslužka in si nabrali delovne izkušnje, ki jim bodo prav prišle v prihodnosti, ko bodo iskali redno zaposlitev. Kdo sploh lahko dela prek napotnice, kakšna je ponudba počitniških del, kakšne so urne postavke in na kaj morajo mladi paziti, ko se odločajo za počitniško delo? O tem v sredinem Svetovalnem servisu s strokovnjakinjo Sašo Praček s študentskega servisa.

Ponudba del je večja od povpraševanja, zato so se nekoliko zvišale tudi urne postavke

Poletne počitnice so pred vrati, mnogi dijaki in študenti pa jih bodo izkoristili tudi za počitniško delo. Tako bodo prišli do svojega zaslužka in si nabrali delovne izkušnje, ki jim bodo lahko prav prišle v prihodnosti, ko bodo iskali redno zaposlitev. Po besedah Saše Praček z e-Študentskega servisa je letos prvič po 10 letih na izbiro več del kot pred nastopom gospodarske krize leta 2008, po drugi strani je manjša tudi populacija mladih, zato lahko mladi izbirajo med široko ponudbo počitniških ali študentskih del, ki so na voljo. Zaradi tega, ker je ponudba del večja od povpraševanja, so se nekoliko zvišale tudi urne postavke. Na študentskem servisu opažajo, da je z zakonsko določeno najnižjo urno postavko 4,73 evra bruta vrednotenih le še 18 % del, ki jih mladi opravljajo prek napotnice.

Kdo sploh lahko dela prek napotnice, kakšna je ponudba počitniških del, na kaj morajo mladi paziti, ko se odločajo za počitniško delo, kako je z obdavčitvijo študentskega dela in dohodnino? O tem več v tokratnem Svetovalnem servisu.

Špela Šebenik