Pesem v žepu

Junema nas vabi na glasbeni odmik v naravo

Poslušamo prvenec "Ko se ustavi čas"

Junema foto Dora Stojanova
Junema
foto: Dora Stojanova

V tokratni oddaji nam svoj prvenec »Ko se ustavi čas« predstavlja ljubljanska zasedba Junema.  Njeni člani ustvarjajo glasbo, ki je žanrsko pisana, a hkrati preprosta in nevsiljiva – tako kot narava, s katero se čutijo močno povezani. Z nami se pogovarjata pevka Neža Trošt in kitarist ter avtor besedil Luka Snoj.

Skupina Junema obstaja kakšnih deset let, njeni člani so v začetku preigravali različne tuje skladbe, s prihodom Luka pred tremi leti pa so se odločili ustvariti nekaj svojega. Ker so si med seboj različni – raznolika je tudi glasba, ki jo poslušajo – je na plošči najti različne žanre; Junema se sicer označuje kot pop/jazz/rock bend, pozorni poslušalci pa boste v pesmih zasledili še kakšen drugačen vpliv. Prav po zaslugi te pisanosti imajo vsi člani benda možnost, da izrazijo nekaj sebi lastnega – po drugi strani pa ta način sodelovanja zahteva tudi kompromise in prilagajanje, kot razloži pevka Neža:

“Meni je osebno najbolj ljubi jazz, ampak ja, z veseljem grem izven svojih okvirjev in zapojem še pesmi, ki jih Luka predstavi kot bolj pop ali pa rock. Drugače se pa sama najbolj znajdem v jazz ali pa bossa nova žanrih, no, najbolj so mi domači.”

Neža Trošt, pogovor za Pesem v žepu

Skupno točko pa Junemi predstavlja narava, kar se zrcali predvsem v besedilih pesmi; povezanost z naravo Luka pojasni:

“Ne samo da je navdih, ampak je v bistvu tudi način življenja. Tako da glasba – pa teksti – so samo nek medij, s katerim nekako izražam svoj način življenja, pa tudi svojo filozofijo, navsezadnje. Ker večino svojega prostega časa, kar ga jaz imam, preživim – pa ne samo jaz, ampak tudi ostali člani skupine, ki se v bistvu poznamo iz taborniških vrst, kar se navsezadnje tudi pri tekstih izraža. Tako da to življenje z naravo – v dosti skladbah je to sporočilo – poskušamo kot neko rdečo nit tudi iz skladbe v skladbo peljat: dajmo malo bolj počasi živet, dajmo se malo umirit …”

Luka Snoj, pogovor za Pesem v žepu

Poleg naših sogovornikov – Neže Trošt in Luka Snoja – Junemo danes sestavljajo še Marko Ovčak (električna kitara, spremljevalni vokal), Blaž Vehar (baskitara) in Anže Sitar (bobni). Obljubljajo, da bodo ploščo “Ko se ustavi čas” predstavili jeseni, na prostem, na odru v zavetju Šmarne gore.