Koliko odpadkov "pridelamo" v Sloveniji letno? Od kod prihajajo in kakšni so? Kam jih pošljemo? Koliko je divjih odlagališč? Kako zmanjšati količino odpadkov v naših domovih? O vsem tem v nedeljskem jutru na Prvem.

V letu 2016 smo v Sloveniji odvrgli 5, 5 milijona ton odpadkov; količine tistih, ki se nahajajo na divjih odlagališčih, niso nikjer zabeležne

Po podatkih Eurostata v Evropski uniji vsako leto nastane več kot 2,5 milijarde ton odpadkov. Med državami z največ smetmi so Nemčija (387), Francija (325), Velika Britanija (251), sledijo Bolgarija (180), Poljska (179), Romunija (176), Švedska (167), Italija (159), Nizozemska (133) in Španija (110). V Sloveniji smo jih v letu 2016 proizvedli skoraj 5,5 milijona ton, pravi Tanja Vidic s Statističnega urada RS.

Količina letnih odpadkov od leta 2012 znova narašča, medtem ko je med leti 2008 in 2012 upadala. A govorimo seveda le o izmerjenih odpadkih, torej tistih, ki končajo v zabojnikih za smeti. Nihče pa ne ve, koliko je odpadkov, ki se nahajajo na divjih odlagališčih. Te so leta 2009 v okviru prve akcije Očistimo Slovenijo, ki so jo pripravili Ekologi brez meja,  popisali prostovoljci. Na seznam so jih dali 11 tisoč. Njihova predstavnica Katja Sreš pravi, da to ni celotna številka, saj ocenjujejo, da jih je skupaj vsaj 20 tisoč.

“Večinoma gre za gradbene odpadke, ker se redko čistijo v sklopu lokalnih čistilnih akcij. Veliko je tudi odlagališč azbestnih plošč in nevarnih odpadkov, ki onesnažujejo pitno vodo, zaradi njih lahko pride samovžiga, škodujejo živalim, ki so blizu ali pridejo mimo.”

Še ena pot odpadkov je, da jih vržemo v straniščno školjko, od tam pa gredo v kanalizacijske sisteme in posledično v naše reke in morje. Dr. Uroš Robič z Inštituta za vode pravi, da je v slovenskem morju ogromno palčk za čiščenje ušes.

Po izračunih vsakih 30 sekund v svetovna morja zaide več kot 2 tisoč kilogramov odpadkov. Do leta 2050 bo tako v oceanih več plastike kot rib, o čemer smo govorili tudi v naši oddaji Intelekta.

V 2016 odvrženih več komunalnih odpadkov in tistih, ki so nastali v gospodinjstvih, manj nevarnih odpadkov

S pomočjo Tanje Vidic s SURSA smo zbrali še podatke o količini letnih plastičnih in komunalnih odpadkov ter zavržene hrane.

PLASTIKA
  • v letu 2016 odvrženih 59 tisoč ton
  • 19 % manj kot leta 2005
  • 12 % več kot leta 2006

KOMUNALNI ODPADKI:
  • skupaj smo jih odvrgli 982 tisoč ton
  • to je 18 % vseh nastalih odpadkov
  • 58 % komunalnih odpadkov nastane v gospodinjstvih
  • vsak prebivalec Slovenije je v 2016 proizvedel 476 kg komunalnih odpadkov
  • to pomeni, da je vsak dan odvrgel 1, 3 kg komunalnih odpadkov

ZAVRŽENA HRANA
  • leta 2015 smo zavrgli 151 tisoč ton hrane
  • med  leti 2013 in 2015 se je količIna odpadne hrane rahlo povečala
  • vsak prebivalec Slovenije je leta 2015 zavrgel 73 kg hrane; to je 18 dkg na dan
  • užitni del hrane, ki je končala na odpadu, je 36 %
  • največ odpadne hrane so v sistem zbiranja oddali v Osrednjeslovenski statistični regiji, najmanj v jugovzhodni Sloveniji
  • v sistemu ni zabeležena vsa hrana, ki jo vržemo stran

Kako zmanjšati količino naših odpadkov?

Načinov, kako zmanjšati količino odpadkov v naših domovih je več. Eden od njih je, da stvari, ki jih ne potrebujemo več, podarimo drugih, ki jih potrebujejo. Iz odpadnih stvari, kot so staro pohištvo, rute, zavese, sponke, trakovi za ključe in še bi lahko naštevali, v Kulturno-ekološkem društvu Smetumet izdelujejo torbice, nahrbtnike, nakit, razlaga Maja Rijavec.

Če bi stare pokvarjene stvari raje obdržali zase, a ne veste, kako jih popraviti, lahko takšno znanje pridobite v Repair Caffeju. Enega najdete v Vojniku, drugega v Ljubljani, pojasnjuje dr. Marinka Vovk.

Verjetno lahko v svoji omari brez težav najdete tudi kakšen kos, ki ste ga oblekli le enkrat ali dvakrat. Da ne bo končal v košu za smeti, ga raje prodajte. Na spletu je mogoče najti več spletnih trgovin, fizično trgovino Moja tvoja omara v Ljubljani vodi Katarina Kuhar.

Stara oblačila, obutev in posteljnino zbirajo tudi Rdeči križ Slovenije, Karitas in Humana. Bolj iztrošene oddeje in pregrinjala ter igrače lahko nov dom najdejo v zavetišču za živali. Staro pohištvo lahko predate Reto centru, v katerem delujejo odvisniki, ki odvažajo, predelujejo in prodajajo staro pohištvo, hkrati pa se zdravijo. Če pa imate doma veliko knjig, s katerimi ne veste, kaj bi, jih nesite v antikvariat, ali jih vključite v projekt Knjigobežnice.

Andreja Gradišar