Dramatičarka, performerka in pisateljica, ki ustvarja v Sloveniji in Veliki Britaniji

Zase pravi, da bi rada obvladala kitaro in z njo potovala po svetu ter prepevala lastne pesmi. To bi bilo zgodb in navdihov! A slednjih tudi sicer naši nočni gostji ne manjka. Potovanj pa tudi ne. Veliko jih je ujetih med Slovenijo in Veliko Britanijo,  še več pa v svet dramatike in gledališča.  Za svoj prvenec »Inventura« je leta 2013 prejela Grumovo nagrado za mladega dramatika. Pravi, da bi o svojih tekstih lahko govorila ure in ure.

Že od nekdaj je rada pisala, ko rabi mir gre na vikend v gorah, kjer, pravi, ni žive duše. Kljub temu, da je pisanje zdaj tisto, kar jo izpolnjuje in s čimer se preživlja, pa ni od nekdaj vedela, da bo študirala dramaturgijo:

“… nekaj časa sem hotela biti blagajničarka, ker mi je bilo blazno všeč, kako tista mašina naredi ‘pip’, ko skeniraš ceno. Potem sem hotela biti pevka, zelo dolgo sem hitela biti igralka… no, tukaj se zdaj ta zgodba začne…”

Po končanem študiju dramaturgije na AGRFT se je vpisala še na magistrski študij dramskega pisanja na Univerzi Kingston v Londonu.

“Prvi tekst, ki sem ga napisala v angleščini, govori o tem, kako se par, dva iz različnih kultur, trudi najti prostor pod Soncem, kjer bosta posameznika lahko skupaj in se samouresničevala. Dogaja se v treh državah- Indiji, Angliji in Sloveniji in je malo tudi avtobiografski.”

Svojega soproga, ki prihaja iz Nepala, je spoznala med potovanjem v Indiji, deželi, s katero se je že ob prvem stiku počutila izjemno povezano, tam ji je bilo kot pravi “vse domače in naravno”.

“Se mi zgodi, da dostikrat kdo pride in mi reče: ‘sem slišal, da pišeš! Ti bom povedal svojo življenjsko zgodbo, boš potem ti to uporabila!'”

Vesna Hauschild seveda mnogo navdihov črpa iz vsakdanjega življenja, prepusti pa se tudi fikciji. Trenutno se intenzivno posveča novi žanrski zvrsti – trilerju.

“Ponavadi se pisatelj odloči, kaj ga pritegne. Verjamem pa, da te stvari najdejo. Verjamem, da smo vsi ustvarjalci nek medij.”

 

 

 

 

Mojca Delač