Ptujski dominikanski samostan je bil delno obnovljen leta 2013, od takrat naprej se vseskozi vrstijo opozorila, da bo prenovo potrebno zaključiti, da mestna občina ne bi vračala evropskih sredstev. A dokončanje prenove je ocenjeno na približno 7 milijonov evrov, zato bo tudi nadaljevanje prenove etapno. Zdaj bodo za tretjo fazo namenili milijon evrov in pol.

Dela ocenjena na 1,5 milijona evrov

Ptujski dominikanski samostan je do zaključka dveh faz prenove že pogoltnil približno 6 milijonov, večinoma evropskih, evrov. Objekt je še daleč od dokončne podobe. Zdaj se bo mestna občina lotila nadaljevanja prenove, dela so ocenjena na 1,5 milijona evrov. Po končani prenovi bi del prostorov namenili tudi ptujski arheologiji.

Zaradi prve faze prenove je nemogoče, da bi vsa arheologija našla prostor v prenovljenem dominikanskem samostanu.

Za zdaj dominikanski samostan napolnijo predvsem različni koncerti in drugi kulturni dogodki. Za prihodnje leto načrtujejo posebno razstavo, ki bo obeležila 1950. obletnico prve omembe Ptuja. Sicer pa samostan trenutno pomeni kar veliko finančno breme, zgolj za pokritje tekočih stroškov mestna občina letno nameni od 150 do 200 tisoč evrov.

Za dokončanje prenove bi potrebovali od 7 do 8 milijonov evrov.

 

 

Danijel Poslek