13. julij

Gol Urugvajske reprezentance proti Argentini na prvem svetovnem prvenstvu v nogometu.
foto: Wikimedia Commons

 Leta 1883 so na Kranjskem obhajali šeststoto obletnico, kar je prišla dežela pod oblast Habsburžanov. Na to slavje je v Ljubljano prišel celo sam presvitli cesar Franc Jožef. Na vljudnostne pogovore je sprejel vrsto delegacij, med njimi tudi predstavnike Slovenske matice. Prišli so “prvosednik”/ predsednik Matice Peter Grasselli, takratni ljubljanski župan, Fran Levec, namestnik “prvosednika”, in Fran Šuklje. Grasselli je v krajšem nagovoru poudaril:

“Matica Slovenska, literarno društvo, ki ima svoje ude po vseh deželah, koder prebiva slovenski narod, štelo si je v svojo dolžnost, da tudi na literarnem polji postavi patriotičen spomenik svečanosti, ktero obhajajo domala vsi Slovenci. Izdala je v to svrho slavnostno knjigo in preudano prosi, naj Vaše veličanstvo blagovoli premilostno sprejeti en izvod te knjige.”

Cesar je odgovoril, da z veseljem sprejema ta nov izraz domoljubja svojih zvestih Slovencev ter delegacijo “milostno odpustil”.

—–

Narodni delavec, pisatelj in publicist  JAKOB  UKMAR  je leta 1917 na Avguštineju na Dunaju doktoriral iz cerkvenega prava. Služboval je pretežno na Tržaškem, leta 1947 pa je postal apostolski administrator za ozemlje tržaške škofije pod jugoslovansko upravo. Z vrsto spomenic rimskim in tržaškim cerkvenim oblastem si je prizadeval za ohranjanje narodne identitete slovenskih vernikov. Leta 1938 je obnovil moško Marijino družbo v Trstu, po vojni pa je imel tedenske verske oddaje na tržaškem radiu. Leta 1970 je prejel častni doktorat na teološki fakulteti v Ljubljani. Jakob Ukmar se je rodil na današnji dan pred 140-imi leti na Opčinah pri Trstu.

—–

STOJAN  ZAFRED  si je pri 19-ih letih pri skoku v morje poškodoval hrbtenico in postal tetraplegik. Po rehabilitaciji se je zasebno likovno izobraževal in začel slikati z usti.  Njegova zgodnja dela, ki jih je ustvarjal s čopičem v ustih – vedute in tihožitja – so bila realistična, pri portretih pa je viden ekspresivni izraz. Pozneje se je kot izrazit kolorist posvečal Krasu in njegovi arhitekturi, preostala njegova dela pa odlikujejo vse bolj nadrealistične prvine. Razstavljal je v Lichtensteinu, Švici, Angliji, na Švedskem, v Združenih državah Amerike in Kanadi, bil pa je tudi redni član Mednarodnega združenja slikarjev, ki rišejo z usti ali s prsti na nogah. Stojan Zafred se je rodil na današnji dan leta 1951 v Postojni.

—–

Na današnji dan leta 1930 se je v Urugvaju v Južni Ameriki začelo prvo svetovno prvenstvo v zgodovini nogometa. Sodelovalo je 13 državnih moštev, med njimi le štiri iz Evrope: Francija, Belgija, Jugoslavija in Romunija. Drugi evropski nogometaši so se ustrašili dolgega potovanja in drugačnega podnebja. Sklepne tekme so bile na stadionu Centenario v Montevideu, ki je že takrat sprejel 80.000 gledalcev. Leta 1930 je prvi svetovni nogometni prvak postala reprezentanca Urugvaja, ki je v finalu premagala Argentino z 2:0, Jugoslavija pa se je uvrstila na četrto mesto.