Tako je prof. dr. Barry Everitt odgovoril na vprašanje o tem, kateri bo ključni izziv za prihodnje generacije nevroznanstvenikov

Tokrat smo pred radijski mikrofon povabili  prof. dr. Barryja Everitta, uglednega, mednarodno uveljavljenega nevroznanstvenika,  predsednika FENSa-  Federacije evropskih društev za nevroznanost. Prav prihajajoči konec tedna se bo v Berlinu začel njihov 11. forum z najuglednejšimi evropskimi nevroznanstveniki in predavatelji, Federacija pa letos obeležuje tudi dve desetletji delovanja. Prof. dr. Barry Everitt se v več kot štirideset let trajajoči nevroznanstveni karieri posveča zlasti  mehanizmom motivacije, predvsem v povezavi z odvisnostjo od drog.

Ko sem pred dvema letoma v Köbenhavnu prevzel predsedovanje, je bilo seveda že jasno, da bo letos dvajsetletnica FENSa – Federacije evropskih nevroznanstvenih društev. To je bilo zame zelo pomembno, saj sem bil prisoten prav na začetku. Bil sem eden od podpisnikov ustanovne listine FENSa leta 1998 v Berlinu. Zelo sem bil vključen v delovanje federacije v prvih desetih letih, bil sem tudi urednik Evropskega revije za nevroznanost. Res je neverjetno opazovati energijo, ki obstaja znotraj federacije. Lahko bi rekel, da je zdaj odrasla. Velik poudarek zadnji dve leti je bil na tem, da na forum v Berlin prinesemo najboljše, kar obstaja znotraj nevroznanosti in mislim, da nam bo to uspelo.

Med več kot 7500 udeleženci bodo seveda tudi predstavniki mlade generacije nevroznanstvenikov. In ko ga povprašamo, katero bo po njegovem mnenju ključno vprašanje, s katerim se bodo ukvarjali v prihodnjih letih, se nasmehne in pove

To je čisto enostavno – razumeti možgane. Vemo veliko, še vedno pa je tako veliko stvari, ki jih moramo razumeti. Čudovito je to, kako je napredovala tehnologija, na molekularnem nivoju, na področju slikanja možganov, to nam omogoča, da si postavljamo nova vprašanja, sploh mlajše generacije nevroznanstvenikov, ki te tehnologije obvladajo. Postavljajo si lahko vprašanja, o katerih smo pred štiridesetimi leti, ko sem jaz začel s kariero, lahko le sanjali.

 

 

Mojca Delač