Jutranji pogovor z beograjskim dopisnikom Boštjanom Anžinom

V Srbiji so se začele blokade besnih državljanov, ki so nezadovoljni z visokimi cenami naftnih derivatov. Po njihovem mnenju so trošarine previsoke, država pobere dobrih 55 odstotkov oz. za liter bencina 82 dinarjev od 145 dinarjev.

Podobna akcija se je začela tudi v BIH, kjer je bencin še vedno bistveno cenejši kot v Srbiji, se je pa bencin v zadnjem letu podražil za 0,25 €, predvsem na račun posebno dajatve za gradnjo avtocest, ki so jo dvignili iz 5 na 12,5 centa.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je včeraj otvarjal prenovljen internat Vojne gimnazije v Beogradu in državljanom sporočil, da bo imela Srbija v začetku prihodnjega leta najmočnejšo vojsko v regiji. Ob tem pa je priznal, da imajo problem z vojaki, ki so preslabo plačani.

» Vojak bo z napovedno povišico zaslužil okoli 330 evrov, potem pa po činih navzgor – podpolkovnik recimo 735 evrov.«

Nogometna vročica je zajela tudi Srbijo. Ključna bo prva tekma s Kostariko, potem pa še Švica in poslastica Brazilija. Srbi upajo, da bo premaganega 20 let nogometnega posta in da se bodo uvrstili v nadaljevanje prvenstva. Upe na uspeh budi tudi velik nogometni talent, že znan kot “gospod 100 milijonov« Sergej Milinković – Savić.

» Vučić obljublja, da bo nogometašem dal 10 milijonov evrov nagrade, če zmagajo, 5 milijonov če bodo drugi….«

Še preden naslovnice časnikov zasede mundiial, si jih je prilastila krava Penka, ki je ganila del evropske javnosti, ker ji je zaradi pobega v Srbijo grozila evtanazija.

Bojan Leskovec, Boštjan Anžin