Bo spreminjanje migracijske politike Nemčije povzročilo domino učinek vzdolž balkanske migrantske poti? Na Tajskem pa se po srečnem odkritju vseh 12-ih tajskih dečkov in njihovega nogometnega trenerja živih in zdravih v nepoplavljenem delu jame na severu države, nadaljuje njihovo reševanje. Evropske oblasti so se končno odločile prisluhniti ljudem, ki jih moti dvakrat letno prestavljanje ure. Avtorica: Rajka Pervanje.

Bo spreminjanje migracijske politike Nemčije povzročilo domino učinek vzdolž balkanske migrantske poti?

Nemška vladajoča koalicija se je sicer odpovedala vzpostavitvi tranzitnih centrov za migrante, ostaja pa vračanje prosilcev za azil v države članice Evropske unije, v katerih so bili registrirani. Merklova zanika, da rešuje svojo vlado s popolnim preobratom svoje dozdajšnje migrantske politike:

Ne. Čisti ne. Torej, v dozdajšnji diskusiji smo prišli do točke, kako naj delujemo v okviru Evrope? In tukaj odgovarjamo, da tisti ki prosijo za azil in zaščito, ne morejo izbirati države. Pri tem bi dodala, da prav tako ne smemo pozabiti na države prihoda.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz napoveduje protiukrepe:

Pripravljeni smo odgovoriti na nacionalne ukrepe Nemčije z nacionalnimi ukrepi z naše strani, še posebej na naših južnih mejah.

Slovenija pa odgovarja, da naša policija zelo učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo Evropske unije.
Župan italijanskega mejnega prehoda z Avstrijo Brenner, Franz Kompatscher pa opozarja, da še nikoli niso imeli tako malo migrantov kot zdaj in da gre pri političnih razpravah o migracijah – le za razkazovanje mišic.

Poljski premier Mateusz Morawiecki se brani pred kritikami zaradi zakona o vrhovnem sodišču, zaradi katerega je več vrhovnih sodnikov izgubilo svoj položaj. Poljski premier je prepričan, da ima vsaka članica Unije pravico do svojega pravnega sistema v skladu s svojo nacionalno identiteto in tradicijo. Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis pa je poudaril:

Če obstaja sistemska grožnja vladavini prava, ne moremo preprosto zamižati in reči, da gre za nacionalno zadevo.

Evropska komisija je sicer že konec lanskega leta – zaradi več spornih pravosodnih reform – proti Poljski sprožila postopek v okviru 7-ga člena pogodbe Evropske unije, v okviru katerega je članici mogoče odvzeti glasovalne pravice.

Britanska policija je ugotovila, da je bil britanski par v angleški vasi Amesbury izpostavljen živčnemu strupu novičok, zaradi katerega so pred štirimi meseci v bližnjem mestu Salisbury zastrupili bivšega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo. Takrat so našli strup na več krajih v mestu, zato sumijo, da dvojica ni bila namerno zastrupljena ampak sta – na za zdaj še neznani način – prišla v stik z ostanki strupa, ki je bil sicer prvotno namenjen Skripalu. Novičok je strupen že v izjemno majhnih količinah, in je praktično neuničljiv. Minister za varnost Ben Wallace:

Narava živčnega strupa kot je Novičok, je kot iskanje izjemno majhne iglice v ogromnem kupu sena.

Na Tajskem pa se po srečnem odkritju vseh 12ih tajskih dečkov in njihovega nogometnega trenerja živih in zdravih v nepoplavljenem delu jame na severu države, nadaljuje njihovo reševanje. O tem, kako zapleteno je to, priča tudi smrt izkušenega reševalca pri tem.

Evropske oblasti so se končno odločile prisluhniti ljudem, ki jih moti dvakrat letno prestavljanje ure. Evropska komisija je ta teden začela javno posvetovanje o ureditvi tega vprašanja. Do 16-tega avgusta lahko tako prek spletnega vprašalnika Eusurvey poveste, kaj si mislite o premikanju ure.

Komisija naj bi na podlagi posvetovanja bodisi ohranila zdajšnjo ureditv ali pa ukinila spreminjanja časa, pri čemer bi se države same odločile za stalni poletni ali zimski čas.

Rajka Pervanje