Štefan Bogdan Barenboim Šalej živi v Sao Paulu. Iz Brazilije se je nekoč oglašal kot dopisnik, bil pa je tudi slovenski častni konzul in uspešen podjetnik. Še vedno povezuje slovensko gospodarstvo in diplomacijo z Brazilijo in je odličen poznavalec aktualnih razmer. Oktobra bodo Brazilci izbirali novega predsednika. Skoraj zagotovo to ne bo Luis Inácio Lula da Silva, ki prestaja kazen zaradi pasivne korupcije in pranja denarja. Njegova morebitna kandidatura pa je le ena izmed tem, ki pred volitvami razdvajajo Brazilce.

Štefan Bogdan Barenboim Šalej: Primer Zidar se v Braziliji ni zgodil. Poleg bivšega predsednika je zaporu tudi lastnik gradbenega podjetja Odebrecht, ki je predstavljal simbol širitve brazilskega gospodarstva.

Gost sredinega intervjuja Štefan Bogdan Barenboim Šalej živi v São Paulu. Iz Brazilije se je nekoč oglašal kot dopisnik, bil pa je tudi slovenski častni konzul in uspešen podjetnik. Še vedno povezuje slovensko gospodarstvo in diplomacijo z Brazilijo in je odličen poznavalec aktualnih razmer. Oktobra bodo Brazilci izbirali novega predsednika. Skoraj zagotovo to ne bo Luis Inácio Lula da Silva, ki prestaja kazen zaradi pasivne korupcije in pranja denarja. Njegova morebitna kandidatura pa je le ena izmed tem, ki pred volitvami razdvajajo Brazilce.

“Lula je v zaporu, ker je bil udeležen pri kraji. Ne more biti več kandidat, čeprav bi v vseh raziskavah javnega mnenja zmagal.”

Matej Praprotnik