Begunci v Grčiji so pozabljena zgodba, še posebej na otoku Lezbos, kjer jih životari več kot devet tisoč. Nihče se zanje ne zmeni kaj dosti. Atene so daleč, zahod in sever Evrope še dlje. Samo letos je iz Turčije na grško stran pribežalo pet tisoč ljudi. Suhoparna in nepopolna statistika beleži, da je samo v ožini med turško obalo in Lezbosom v zadnjih treh letih utonilo najmanj 500 beguncev. Pred nekaj tedni so v največjem kraju na otoku izbruhnili spopadi med afganistanskimi begunci in neofašističnimi hordami. Matej Šurc je obiskal največje begunsko taborišče na Lezbosu, v katerem sta slovenska človekoljubna delavca najbolj ranljivim družinam podarila otroške vozičke.

Grozljive razmere v begunskem taborišču Moria na grškem otoku Lezbos

Begunci v Grčiji so pozabljena zgodba, še posebej na otoku Lezbos, kjer jih životari več kot devet tisoč. Nihče se zanje ne zmeni kaj dosti. Atene so daleč, zahod in sever Evrope še dlje. Samo letos je iz Turčije na grško stran pribežalo pet tisoč ljudi. Suhoparna in nepopolna statistika beleži, da je samo v ožini med turško obalo in Lezbosom v zadnjih treh letih utonilo najmanj 500 beguncev. Pred nekaj tedni so v največjem kraju na otoku izbruhnili spopadi med afganistanskimi begunci in neofašističnimi hordami.
Obiskali smo največje begunsko taborišče na Lezbosu, v katerem sta slovenska človekoljubna delavca najbolj ranljivim družinam podarila otroške vozičke.

Matej Šurc