Hepatitis C je prva in za zdaj edina ozdravljiva kronična virusna bolezen

Iz medicinskih krogov tokrat dobra novica: s sodobnimi zdravili lahko zdravniki zdaj pozdravijo hepatitis C. S tem je hepatitis C prva in za zdaj edina ozdravljiva kronična virusna bolezen. »Zdravljenje hepatitisa C je eno najuspešnejših, če že ne kar najbolj uspešno protivirusno zdravljenje v zgodovini medicine,« je zdaj že znamenito sporočilo infektologinje prof. dr. Mojce Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Marko Korenjak je tudi zbolel za hepatitisom C in ga premagal – in to v obdobju, ko je bil izid zdravljenja še zelo negotov, stranski učinki zdravil pa hudi. Gospod Marko ima hemofilijo, s hepatitisom C se je okužil med zdravljenjem s pripravki iz krvi. V tistem obdobju še ni bilo novih zdravil. Bolezen so zdravili z injekcijami interferona in tabletami, terapija pa je povzročala kopico težkih stranskih učinkov. Marko Korenjak je predsednik slovenskega (Društvo Slovenija HEP) in podpredsednik evropskega združenja bolnikov s hepatitisi.

Hepatitis C je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi. Kronična okužba se lahko stopnjuje do ciroze in raka na jetrih, zaradi katerih lahko bolnik tudi umre. Danes vemo, da je hepatitis C sistemska bolezen, ki prizadene še številne druge organe in tkiva.

Prav Slovenija je po uspešnosti odkrivanja, zdravljenja in spremljanja bolnikov s hepatitisom C v samem evropskem in svetovnem vrhu – strokovnjaki govorijo kar o »slovenskem modelu« obvladovanja te okužbe.

Strokovnjaki ocenjujejo, da živi v Sloveniji med šest in osem tisoč ljudi, okuženih s hepatitisom C. Ker je za uspešno zdravljenje pomembno zgodnje prepoznavanje obolenja, svetujejo testiranje. Nanj vas lahko napoti izbrani zdravnik; brez napotnice, anonimno in brezplačno pa se lahko na hepatitis C testirate vsak ponedeljek med 12. in 14. uro na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani.

In kdaj tvegamo okužbo z virusom hepatitisa C? Najpogostejša pot okužbe je prenos z okuženo krvjo. Zelo tvegana je souporaba pribora za uživanje drog. Nevarnost predstavljajo pripomočki za tetoviranje in prebadanje ter souporaba predmetov za osebno higieno. Hepatitis C se lahko prenese z matere na otroka in tudi, vendar zelo redko, med nezaščitenimi spolnimi odnosi.

Iztok Konc