Medtem ko velik del sveta spremlja svetovno prvenstvo v nogometu, kjer za favorita veljajo Brazilci, smo mi našli Brazilca, ki nogometa nima za najbolj pomembno postransko stvar na svetu. Takih je sicer verjetno še nekaj, ampak ta živi v Sloveniji. Po nekaj letih življenja v Franciji, kamor sta uvažala kavo s svoje plantaže v Braziliji, se je Jaime Talbot z ženo Binho pred dobrim letom in pol preselil v Goriška Brda. V Kozani sta kupila hotel z enim najlepših razgledov na to slovensko pokrajino, njuno teraso pa že krasita tudi dva glinena lonca s sadikami kave. Obiskala ju je Andreja Čokl.

Brazilec Jaime Talbot je v Brdih začel navijati za slovenske orle in prenehal kaditi

Velik del sveta zdaj spremlja svetovno prvenstvo v nogometu, na katerem za favorita veljajo Brazilci, smo mi našli Brazilca, ki nogometa nima za najbolj pomembno postransko stvar na svetu. Takih je sicer verjetno še nekaj, ampak ta živi v Sloveniji. Po nekaj letih življenja v Franciji, kamor je Jaime Talbot z ženo Binho uvažal kavo s svoje plantaže v Braziliji, sta se pred dobrim letom in pol preselila v Goriška brda. V Kozani sta kupila hotel z enim najlepših razgledov na to slovensko pokrajino, njuno teraso pa že krasita tudi dva glinena lonca s sadikami kave.

Jaime upa, da bo lahko nekoč svojo kavo uvažal tudi v Slovenijo, saj je opazil, da smo Slovenci tako kot Brazilci veliki ljubitelji te črne tekočine. Sam pa je postal velik ljubitelj slovenskih vin in hrane.

“Verjetno sem najbolj srečen človek na svetu, živim zraven dvanajstih najboljših vinarjev na planetu. Ti ljudje pridelujejo neverjetna – res neverjetna! – vina in počasi že postajam preveč vnet občudovalec teh. In slovenska hrana je preprosto fantastična. Če me želiš osrečiti, tudi ob štirih zjutraj, prinesi dve steklenici vina in joto, pa bom srečen!”

Glavni posel je za zakonca Talbot tu postalo vodenje hotela, veliko dela pa imata tudi z odkrivanjem skritih kotičkov Slovenije, v enem letu sta prevozila več kot 9000 kilometrov po naši deželi. Navdušujejo ju raznovrstnost tako pokrajine kot ljudi in predvsem številnih narečij. Jaimejeva velika želja je, da bi se čim prej naučil govoriti slovensko, kar je sicer velik izziv. Tako kot so pravi izziv za Brazilca nekatere slovenske šege in navade.

“Pred kratkim sva se tu poročila in … Ugrabitev neveste – to je zelo čudna šega! K sreči sem moral odgovoriti le na tri vprašanja in mi jo je uspelo dobiti nazaj, ampak to je res čudno in to bi morali izvoziti!”

Izvozili bi lahko tudi naš življenjski slog, pravi Jaime, saj živimo zelo zdravo in se ukvarjamo s športom. Tu je celo prenehal kaditi in se namesto nad nogometom začel navduševati nad zimskimi športi.

“Ljubim smučarske skoke! Osupljivi so, ti fantje so nori! Komaj čakam zimo, ogledal si jih bom, si kupil zeleno jakno …”

Andreja Čokl