Miha Adamič z boleznijo in njenimi posledicami živi že trideset let. Samo lani je v Sloveniji zbolelo kar 4.500 ljudi

»Borelioza mi je vzela sluh,« pravi profesor Miha Adamič. Začelo se je z vročino, slabostjo, vrtoglavico in hudim glavobolom; na koži pa ni bilo značilne rdeče lise v obliki prstana. Ta se namreč ne pokaže pri vseh obolelih. Drugi znaki in simptomi borelioze pa so zelo splošni in nespecifični, zato jih lahko pripišemo tudi kateri drugi bolezni. »Pa vendar sem jo jaz še poceni odnesel,« dodaja profesor Adamič.

Borelioza je v Sloveniji najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi in nekatere druge žuželke. Obolevajo ljudje vseh starosti, največ obolelih pa je starih med 35 in 65 let. Bolezen se pojavlja sezonsko – najpogosteje od maja do oktobra.

Boreliozo prepoznamo po značilnem rdečem madežu v obliki prstana, ki se običajno pojavi na mestu klopovega vboda. Vendar pa akad. prof. dr. Franc Strle s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja opozarja, da se rdečina ne pokaže pri vseh obolelih. Prav tako pa lahko najbolj značilne znake in simptome bolezni prezremo ali pa jih pripišemo kateremu drugemu obolenju.

Lymska borelioza je ozdravljiva, a hkrati tudi zelo zahrbtna bolezen. Po obolevnosti je Slovenija v samem svetovnem vrhu – pri nas oboli kar štirikrat več ljudi kot v pokrajini Lyme v ZDA, po kateri je bolezen dobila svoje ime.

Iztok Konc