8. maj je evropski dan možganske kapi, ki je še vedno tretji vzrok umrljivosti in prvi vzrok invalidnosti pri odraslih. Zaradi staranja prebivalstva naj bi se se po nekaterih ocenah v naslednjih dveh desetletjih število obolelih povečalo za 34 odstotkov. V Sloveniji vsako leto na novo utrpi možgansko kap okoli 4000 oseb, tretjina v aktivni dobi.

S pravilnim, treznim in takojšnjim ukrepanjem lahko rešimo življenje

Na današnji evropski dan osveščanja o možganski kapi, najpogostejši nevrološki bolezni, so tudi pri nas opozarjali in na Prešernovem trgu v Ljubljani ponujali meritve za ugotavljanje dejavnikov tveganja. Možganska kap je namreč tretji vzrok umrljivosti in prvi vzrok invalidnosti pri odraslih. Zaradi staranja prebivalstva naj bi se se po nekaterih ocenah v naslednjih dveh desetletjih število obolelih povečalo za 34 odstotkov. V Sloveniji vsako leto na novo utrpi možgansko kap okoli 4000 oseb, tretjina v aktivni dobi. Smrtnost je visoka, med posledice pa prištevamo tudi invalidnost, ki spremeni kvaliteto življenja tako bolnikom kot njihovim svojcem.

Najpomembnejša preventiva je zdrav način življenja, zelo pomembno pa je tudi prepoznati prve znake možganske kapi in takoj ukrepati. Najbolj preprosto in zanesljivo prepoznamo znake kapi s pomočjo besede GROM:

G – govor (prizadet govor),

R – roka (delna ali popolna ohromelost ene roke),

O – obraz (povešen ustni kot – asimetrija obraza),

M – minuta (takoj pokliči 112).

Ob današnjem dnevu je Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije v sodelovanju z Združenjem bolnikov s cerebovaskularno boleznijo Slovenije pripravilo vrsto dogodkov namenjeno osveščanju o tej bolezni. Podpredsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije Franc Zalar opozarja, da se veliko možganskih kapi zgodi doma.

Ne iskati vseh štirih znakov. Čim samo zasumimo, da gre pri našemu svojcu samo za enega od znakov, ukrepamo takoj. Minute rešujejo življenje.

 

Mojca Delač, Tina Lamovšek