V Postojni danes poteka 20. strokovno srečanje potujočih knjižničarjev. Na parkirišču pred Primorko je tako na ogled 12 vozil, ki vsak dan oziroma vsak mesec, v več kot polovico slovenskih krajev, na 735 postajališč, prinašajo sveže branje. Med knjižničarji je bila Sabrina Mulec.

12 bibliobusov vsak mesec v več kot polovico slovenskih krajev prinaša sveže branje

Na parkirišču pred Primorko je danes na ogled 12 vozil, ki vsak dan oz. vsak mesec v več kot polovico slovenskih krajev, na 735 postajališč, prinašajo sveže branje. Današnje 20. strokovno srečanje potujočih knjižničarjev je namenjeno vsem ljubiteljem branja, ohranjanju tradicije potujočih knjižnic in spoznavanju teh posebnih tehničnih in vsebinskih tovornih vozil. Potujoče knjižnice so sicer namenjene ljudem, ki ne morejo sami do knjižnic, razlaga predsednica sekcije za potujoče knjižnice Tjaša Mrgole Jukič.

Vsak človek ima enako pravico dostopa do knjige. So postajališča, na katerih nas obiskuje en razred za drugim in je blazno velik obisk, so pa postajališča, na katerih pride mogoče pet ljudi, starejših, komaj pridejo po stopnicah. Ampak nam je obisk vseh enako dragocen.

Direktor postojnske knjižnice Uroš Mlinar poudarja, da je Slovenija s to storitvijo izjemno dobro pokrita – kar 70-odstotno.

Redko katera država okoli nas in tudi razvitejše države po Evropi nimajo tako dobro organizirane mreže. Zagotovo so po Sloveniji še črne lise, kjer potujočega knjižničarstva ni, ampak v Sloveniji je pokritega približno 70 odstotkov območja.

Postojnska potujoča knjižnica obiskuje 72 postajališč v 62 krajih na vsakih 14 dni. Lani si je v njej 780 članov izposodilo približno 33.000 enot gradiva. Mariborska potujoča knjižnica vozi knjige v dveh izmenah in se ustavi na 45 postajališčih. V ekipi je pet ljudi. Novogoriška potujoča knjižnica pa enkrat na mesec obišče 83 postajališč v šestih občinah in dveh zamejskih – Špeter in Doberdob. Vseh 12 vozil bo jutri dopoldne na ogled v Pivki.

Sabrina Mulec