Žita naj vsebujejo čim več vlaknin, saj te ugodno vplivajo na zdravje

Če ste starši malim ali malce starejšim nadobudnežem, potem zagotovo dobro veste, kako hitro pisane in raznobarvne embalaže izdelkov na trgovskih policah privabljajo oči in pozornost naših najmlajših. Proizvajalci in oblikovalci izdelkov se tega sila dobro zavedajo in s slikami risanih junakov, prisrčnimi nasmejanimi živalmi in živimi barvami ciljajo ravno na otroke, ki danes pomembno vplivajo na izbor živil v trgovini. Lep primer tega so žita za zajtrk, ki jih mnogi starši prištevajo med zdrava živila, žal pa so zaradi visoke vsebnosti sladkorja bolj primerna za sladico kot za zajtrk.

“Pred nakupom si oglejte podatke v hranilni tabeli. Žita, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja, ponudite otroku za zajtrk le poredko. Pri izbiri bodite pozorni tudi na podatek o vsebnosti vlaknin – teh naj bo več kot 6 gramov na 100 gramov izdelka. Žita, ki niso namenjena izključno otrokom, so običajno boljša izbira, saj vsebujejo manj sladkorja.” Nika Kremić, ZPS

Prehranske vlaknine ugodno vplivajo na zdravje, saj naj bi zavirale nastanek številnih bolezni in funkcijskih motenj. Po priporočilih naj otrok do treh let dnevno zaužije 11 g in najstnik (13 do 15 let) 25 gramov prehranskih vlaknin. Predvsem pri otrocih, ki pojedo premalo sadja in zelenjave, je priporočljivo izbrati izdelke, ki vsebujejo več prehranskih vlaknin.

 

Vir: ZPS

Peter Močnik