Čeprav so jagode po hranilni sestavi koristno živilo, ostaja problem njihove onesnaženosti s pesticidi

Rdeče, dišeče, okusne, osvežilne in zdrave. Vse to so jagode, ki jih je v pomladno-poletnih dneh obilo in so pogost dodatek pri pripravi različnih sladic, marmelad, kot priljubljena priloga kosmičem, jogurtu, tudi k penečemu vinu se podajo. Razveseljuje tudi dejstvo, da so bogat vir vitaminov in mineralov, zaradi nizke vsebnosti sladkorja so primerne za diete. Več o tem sadežu, ki je zaradi svoje občutljivosti žal pogosto onesnažen tudi s pesticidi, v tokratni rubriki Veste, kaj jeste?.

Jagode vsebujejo železo, natrij, kalcij, kalij in fosfor ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo nizko energijsko vrednost (46 kcal/100 g) in so tudi vir vlaknin.

“Če želimo zaužiti čim bolj kakovosten sadež, moramo biti pri izbiri jagod pozorni. Seveda je običajno najboljši nabran tisti z domačega vrta, a če nimamo te možnosti, če je le mogoče, kupujmo povsem zrele sadeže s pecljem, svetlejše barve in srednje velikosti. Velike in močno rdeče jagode so lahko polne vode in hitro rasle ter dozorele s pomožnimi tehnološkimi sredstvi in sintetičnimi gnojili.” – Inštitut za nutricionistiko

 

 

Peter Močnik