Nova predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Barbara Riman o svojih načrtih in izzivih

Zveza slovenskih društev na Hrvaškem, ki jo je 22 let vodil Darko Šonc, je na volilni skupščini v Zagrebu izbrala novo vodstvo. Predsednica krovne organizacije Slovencev na Hrvaškem je postala zgodovinarka z Reke, predavateljica in vodja reške izpostave Inštituta za narodnostna vprašanja dr. Barbara Riman. Prepričana je, da bi morala Slovenija več narediti za svojo prepoznavnost na Hrvaškem.

»Načrtujemo posebno pozornost nameniti mladim, da bi Zvezo pa tudi posamezna slovenska društva bolj odprli za mlade. Skušali se bomo posodobiti v smislu družbenih omrežij in spletnih strani, da bi tudi večinsko prebivalstvo videlo, da so Slovenci dejansko dejavni na Hrvaškem.«

Kaj pa med svoje največje dosežke uvršča dolgoletni predsednik Zveze Darko Šonc?

“Vsa ta leta smo Slovenci na Hrvaškem ostali enotni. Obveljala je doktrina dogovarjanja in na tak način smo rešili vse težave.”

Prvi  protest antifašistov v Pliberku  

V tokratni oddaji gostimo tajnika Zveze koroških partizanov Andreja Moharja, predstavnika iniciative, v kateri je 23 različnih organizacij, ki je v Pliberku pripravila protest proti ustaškemu in nacističnemu shodu na Libuškem polju. Protest je uspel, ugotavlja, saj so ga uspeli internacionalizirati.

“Tako mednarodno kot avstrijsko javnost smo obvestili, kaj se dejansko dogaja na Libuškem polju in kakšna sporočila prihajajo od tam.”

Deželni glavar Peter Kaiser je shod obsodil in pozval avstrijsko notranje ministrstvo, naj okrepi nadzor.  Dejal pa je tudi, da prireditve na Libuškem polju ne deželne oblasti morejo prepovedati, saj gre za cerkveno prireditev na zasebnem zemljišču.

Andrej Mohar  je prepričan, da bi upoštevaje določila t.i. avstrijske državne pogodbe, ustave in zakonodaje shod, ki se je po oceni nekaterih v desetletjih razvil v največje srečanje neonacistov in fašistov Evropi, morali prepovedati.

“Mi smo v zgodovini teh srečanj na Libuškem polju imeli notranje ministre že vseh političnih barv; od socialdemokratskih, ministrov ljudske stranke do zdajšnjega iz desno vsaj deloma ekstremne svobodnjaške stranke. Če koroški glavar pravi, da je to sramota za Koroško, ampak je nemočen, naj obvelja, da se je vsaj kot prvi koroški deželni glavar opredelil  do tega in spomnil na antifašistično izročilo avstrijske ustave. Toda mi  želimo, in v tem se razlikujemo, narediti odločilni, zadnji korak. Ne glede na politične razmere ali koalicijske odnose je treba tudi na politični ravni upoštevati ustavna in zakonska določila in prepovedati tovrstna srečanja.”

Kako v Porabje privabiti še več turistov

Na izletu v Porabje se ustavimo v monoštrski baročni cerkvi in cistercijanskem samostanu, pomembnem tudi za naselitev Slovencev v 12. stoletju. Več o porabski turistični ponudbi, vse bolj zanimivi tudi za izletnike iz Slovenije, in načrtih za ustanovitev turistične agencije v tokratnih Sotočjih.

Medeno darilo 

Rojakom na Tržaškem se bo v prihodnje cedil slovenski med. V Padričah nad Trstom namreč stoji 10 panjev s kranjskimi sivkami, ki jih je slovenskim čebelarjem na Tržaškem podarila Čebelarska zveza Slovenije ob denarni pomoči vladnega Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Gre za darilo celotni slovenski narodni skupnosti na Tržaškem. Postavitev tipično slovensko poslikanega  čebelnjaka je tudi priznanje slovenskemu čebelarskemu društvu iz Trsta, pravi njegov predsednik Danijel Novak.

“To je za nas velik dan. Če pomislimo, da smo to društvo ustanavljali pred petimi leti in da smo postali prepoznavni za čebelarsko zvezo, za vso Slovenijo kot slovenski čebelarji v Trstu. To je za nas veliko priznanje.”

Prvi