Euroradio Folk festival je potekal v Moskvi, od sobote, 26. 5. 2018 do ponedeljka, 28. 5. 2018 v organizaciji ruskega radia Orpheus. Vsi koncerti so potekali v dvorani televizijskega stolpa Ostankino. S 50-minutnimi koncerti so sodelovale glasbene skupine iz 16. držav. Po vrsti kot so nastopile je seznam sledeč: Rusija, Estonija, Armenija, Švedska, Belorusija, Švica, Severna Koreja, Bolgarija, Poljska, Kitajska, Češka, Finska, Slovenija, Norveška, Španija in Turčija. Veliko dobre, akustične glasbe je bilo predstavljene, predvsem pa je bilo moč zaznati izjemno raznolikost izpovedi in glasbenega izraza s številnimi bolj ali manj tradicijskimi glasbili. Spreminjajoče se družbene okoliščine močno spreminjajo odnos do kakovostne pretekle glasbe pri posameznih narodih. Nekateri jo poenostavljajo zavoljo všečnosti, spet drugi - ti so na srečo v večini - so to stopnjo že prerasli in se vračajo nazaj k tisti glasbeni pestrosti, ki temelji na veščinah akustičnega podajanja. Letos sta z glasbenega vidika najbolj vznemirili zasedbi iz Severne Koreje in Kitajske, s kristalno čistim zvokom in z odlično pripravljenim celostnim nastopom.

Koncert je izzvenel z občutljivostjo do glasbene lepote in s strastno močjo izraza

Euroradio Folk festival je potekal v Moskvi, od sobote, 26. 5. do ponedeljka, 28. 5. v organizaciji ruskega radia Orpheus. Vsi koncerti so potekali v dvorani televizijskega stolpa Ostankino. S 50-minutnimi koncerti so sodelovale glasbene skupine iz 16. držav.  Po vrsti kot so nastopile je seznam sledeč: Rusija, Estonija, Armenija, Švedska, Belorusija, Švica, Severna Koreja, Bolgarija, Poljska, Kitajska, Češka, Finska, Slovenija, Norveška, Španija in Turčija. Veliko dobre, akustične glasbe je bilo predstavljene, predvsem pa je bilo moč zaznati izjemno raznolikost izpovedi in glasbenega izraza s številnimi bolj ali manj tradicijskimi glasbili. Spreminjajoče se družbene okoliščine močno spreminjajo odnos do kakovostne pretekle glasbe pri posameznih narodih. Nekateri jo poenostavljajo zavoljo všečnosti, spet drugi –  ti so na srečo v večini – so to stopnjo že prerasli in se vračajo nazaj k tisti glasbeni pestrosti, ki temelji na veščinah akustičnega podajanja. Letos sta z glasbenega vidika najbolj vznemirili zasedbi iz Severne Koreje in Kitajske, s kristalno čistim zvokom in z odlično pripravljenim celostnim nastopom.

Prvi program Radia Slovenija je k sodelovanju na 39. Euroradio Folk Festival povabil Brina Trio. To so: Brina Vogelnik – glas, Joži Šalej – klavir in harmonika ter Luka Ropret – kitara. Glasbeniki so pripravili izvrsten koncert, formalno oprt na dramaturgiji konstantne gradacije. Glasbena zgodba se je razvila prek naslednjih naslovov: Mura – Oj, Božime – Jungfrava – Amerika – Nočka – Sijaj, sijaj, sončece – Katica – Mlado leto – Rožice tri – Poletje. Program so sestavljale starejše ljudske pesmi, večina je balad, ki so jih glasbeniki besedilno in glasbeno precej osvežili z lastnimi aranžmaji.

Z gotovostjo lahko trdim, da bo posnetek osvojil srca vseh tistih, ki razumejo ljudsko glasbo in njena večno aktualna sporočila.

Koncertu in vtisom naših glasbenikov z 39. Euroradio Folk Festivala lahko prisluhnete v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi.

 

 

Simona Moličnik, Prvi