Ko te enkrat očarajo, ostaneš tam. Tako so očarali tudi Špelo Zupan, ki si jih je zmerom želela obiskati. In je šla.

Špela Zupan je hotela videti klife na Irskem. Ko jih je videla, je v njihovi bližini tudi ostala. Verjetno bo kar držalo, da imajo magično moč. Malce drugačno, a nič manjšo moč ima tudi nogometni el classico v Španiji, zaradi katerega se življenje, kakor nam je povedal Mitja Rous, za nekaj časa dobesedno ustavi. Na koncu oddaje boste lahko slišali tudi vse tisto, kar morate vedeti o letošnjih volitvah, če boste volili izven meja matične države.

Irski klifi imajo v sebi nekaj magičnega, kar so že zgodaj odkrili tudi filmski ustvarjalci. Ko te enkrat očarajo, ostaneš tam. Tako so očarali tudi Špelo Zupan, ki si jih je zmerom želela obiskati. In je šla.

Ali se zaradi El Classica, ki so ga nogometaši Barcelone in Reala odigrali prav takrat, ko smo v Ribadavio poklicali Mitjo Rousa, Slovenca, ki prebiva v Galiciji, ustavi čas? Ali lahko nekdo, ki nogometa ne spremlja, opazi, da prihaja taka tekma? Mitja pravi, da lahko.

V Uradnem listu Republike Slovenije je objavljen Odlok o razpustitvi Državnega zbora in o razpisu predčasnih volitev v Državni zbor. Splošno glasovanje na vseh voliščih v državi in v tujini bo potekalo v nedeljo, 3. 6. 2018.  Volivce Državna volilna komisija obvešča, da bodo v nedeljo, 3. 6. 2018 od 9.00 do 17.00 ure po lokalnem času, volišča odprta na diplomatskih predstavništvih in konzulatih Republike Slovenije. Kako boste lahko volili in ali se je za vse tiste, ki prebivajo izven naše države kaj spremenilo, smo vprašali Dušana Vučka, direktorja Državne volilne komisije.

Še nekaj kratkih novic:

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc bo na večdnevnem obisku  slovenskih društev v Dalmaciji na Hrvaškem. V okviru obiska se bo srečal s predstavniki Slovenskega društva France Prešeren iz Šibenika, Slovenskega društva Triglav iz Splita, Slovenskega društva Lipa iz Dubrovnika in Slovenskega društva Lipa iz Zadra.

10. konferenca slovenskih zdravnikov iz sveta in iz Slovenije bo potekala 24. in 25. maja v Ljubljani. Častni pokrovitelj konference bo predsednik RS Borut Pahor, več informacij pa najdete na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa.

Prav na tej spletni strani najdete tudi prijavnico na 22. tabor slovenskih otrok po svetu, ki bo potekal od 28. julija do 4. avgusta v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Kavka pri Kobaridu. Prijave zbirajo do jutri, torej do 20. maja na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa.

 

Jane Weber, Jure K. Čokl