Erotika je pesniška zbirka Ivana Cankarja, ki je prvič izšla leta 1899, drugič pa tri leta kasneje. Prvo izdajo te zbirke so po ukazu ljubljanskega škofa Jegliča uničili zaradi po njegovem prepričanju neprimerne vsebine. Ljubljanski škof je ukazal pokupiti in sežgati 700 izvodov. O tem dogodku je Cankar slišal, ko je bil na Dunaju, čez tri leta pa je zbirko ponovno izdal. V drugo izdajo je vključil pesmi, ki jih v prvi izdaji ni. Nova izdaja Erotike je izšla kot Cankarjev protest zoper nekulturno dejanje ljubljanskega škofa, torej je bila v tem smislu Erotika iz leta 1902 politično dejanje. Hkrati je druga izdaja tudi zadnje Cankarjevo pesniško udejstvovanje. Obe izdaji Erotike vsebujeta tri cikle lirskih pesmi (Helena, Iz lepih časov, Dunajski večeri) in romance…

V peti rubriki je novinarka in publicistka Manca Košir izbrala naslednja dva citata:

“Lahka in svobodna mi je duša, kadar sanjam o Tebi.“

” – da čutim prvikrat njeno mehko, opolzko telo in slišim njen tihi glas in njene poludušene vzdihe…“

Izbiramo in glasujemo za najljubši citat iz Cankarjeve pesniške zbirke

Erotika je pesniška zbirka Ivana Cankarja, ki je prvič izšla leta 1899, drugič pa tri leta pozneje. Prvo izdajo te zbirke so po ukazu ljubljanskega škofa Jegliča uničili zaradi po njegovem prepričanju neprimerne vsebine. Ljubljanski škof je ukazal pokupiti in sežgati 700 izvodov. O tem dogodku je Cankar slišal, ko je bil na Dunaju, čez tri leta pa je zbirko še enkrat izdal. V drugo izdajo je vključil pesmi, ki jih v prvo izdajo ni. Nova izdaja Erotike je izšla kot Cankarjev protest zoper nekulturno dejanje ljubljanskega škofa, torej je bila v tem smislu Erotika iz leta 1902 politično dejanje. Hkrati je druga izdaja tudi zadnje Cankarjevo pesniško udejstvovanje.

Obe izdaji Erotike vsebujeta tri cikle lirskih pesmi (HelenaIz lepih časovDunajski večeri) in romance …

V peti rubriki je novinarka in publicistka Manca Košir izbrala naslednja dva citata:

Lahka in svobodna mi je duša, kadar sanjam o Tebi.

“- da čutim prvikrat njeno mehko, opolzko telo in slišim njen tihi glas in njene poludušene vzdihe …

Kateri pa je vam najljubši? Pokličite in glasujte v rubriki Skodelica Cankarja vsako sredo ob 12.30 v živo na programu ali glasujte na Facebooku Prvega.

Znani so rezultati glasovanja dveh citatov. Tako po telefonskem glasovanju v živo kot po glasovanju na facebooku, vam je bil bližji 1. citat, ki govori o ljubezni in romantiki.

Marko Rozman