Skodelica Cankarja

Na klancu

Tokrat izbiramo in glasujemo za najljubši citat iz Cankarjevega romana

IMG_4731_cankarjeva_spominska_hisa_big
foto: kraji.eu

Na klancu je simbolistično – naturalistični roman pisatelja Ivana Cankarja. Sam ga je označil za svoj prvi večji uspeh pri širši publiki in za eno svojih najizrazitejših del. Napisan je bil poleti leta 1902, izšel je maja 1903. Pisatelj je delo zasnoval kot pripoved o življenju svoje matere, a zamisel se mu je tekom pisanja spreminjala in širila. Gre za prvi slovenski roman v katerem je glavna junakinja ženska. Cankar se v romanu dotakne socialnih razmer osrednjega ženskega lika, njene družine in okolja. Rešitev vidi v razsvetljenskem modelu oziroma, da se socialno ogroženemu sloju obeta lepša prihodnost v primeru, da se bodo izobraževali.

V šesti rubriki je pesnik, publicist in novinar Peter Kolšek izbrala naslednja dva citata:

Neizmeren klanec siromakov je bil pred njim in narod hlapcev je stanoval na klancu.

Zgodilo se je veliko – fant s klanca je šel študirat.

Kateri pa je vam najljubši? Pokličite in glasujte v rubriki Skodelica Cankarja v sredo ob 12.30 v živo na programu ali glasujte na Facebooku Prvega.

Peter Kolšek

foto: KUD Literatura

Znani so rezultati glasovanja dveh citatov. Med telefonskim in facebook glasovanjem je bil rezultat zelo izenačen in za samo en glas vam je bil bližji citat, ki govori o tem, da izobrazba predstavlja možnost za lepše življenje.