V letu 2017 so ljubljanski očesni kirurgi sivo mreno operirali pri 333 bolnikih s sladkorno boleznijo. Pri njih se pojavi pogosteje in prej

Med zdravstvenimi tegobami, ki spremljajo zrela leta in starost, je tudi siva mrena ali katarakta. Gre za bolezen očesne leče, zaradi katere je vid nejasen in meglen. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je zaradi sive mrene ob vid kar približno 20 milijonov ljudi. Vzrokov za nastanek sive mrene je več. V današnjem Ultrazvoku pa opozarjamo, da zanjo pogosteje in prej zbolijo bolniki s sladkorno boleznijo. “Težave z vidom so pogost zaplet sladkorne bolezni,” pravi očesna kirurginja prof. dr. Mojca Globočnik Petrovič z Očesne klinike v Ljubljani. Stalno zvišana in neurejena koncentracija sladkorja v krvi poškoduje očesno ozadje, zaradi diabetesa lahko odstopi očesna mrežnica, pojavita se tako siva kot zelena mrena. Zdravniki sivo mreno poimenujejo katarakta.

Pri bolnikih s sladkorno boleznijo nastane siva mrena pogosteje in prej. Podatki kažejo, da je pri mlajših od 65 let pogostejša kar za tri- do štirikrat, pri starejših od 65 let pa za dvakrat.

S sladkorno boleznijo se ne gre šaliti! Bolniki pogosteje doživijo srčni infarkt in možgansko kap, pogosteje imajo težave z vidom in očmi. Zaradi sladkorne bolezni lahko odstopi očesna mrežnica, pojavita se siva in zelena mrena. Še več, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je diabetes glavni povzročitelj slepote v delovni populaciji razvitega sveta.

Operacija katarakte

Sivo mreno lahko očesni kirurgi učinkovito odpravijo z operacijo. Med operacijo odstranijo naravno lečo, ki je motna, in jo nadomestijo z umetno. V letu 2017 so naši kirurgi sivo mreno operirali pri 333 bolnicah in bolnikih s sladkorno boleznijo. Po besedah dr. Mojce Globočnik Petrovič se operacija sive mrene uvršča med najbolj uspešne in varne očesne posege.

Očesna kirurginja poudarja, da je namen operacije sive mrene izboljšanje vidne ostrine in izboljšanje preglednosti očesnega ozadja. Dobra preglednost očesnega ozadja je namreč pomembna za spremljanje in ustrezno ter pravočasno zdravljenje diabetične retinopatije in tudi drugih bolezenskih sprememb, ki jih lahko vidimo na očesnem ozadju. Diabetična retinopatija je bolezen očesne mrežnice.

V presejalnem programu za diabetično retinopatijo so na Očesni kliniki v sodelovanju z Interno kliniko – Kliničnim oddelkom za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni – presejali ter pregledali že skoraj 6000 bolnic in bolnikov s sladkorno boleznijo.

Iztok Konc