V Sloveniji letno zboli okrog 160 žensk. Vesni Bregar iz Radeč so diagnozo postavili pred dvema letoma; stara je bila 57 let

Imela sem srečo, imela sem srečo, ponovi gospa Vesna Bregar. Zdravnik ji je pred dvema letoma odkril raka na jajčnikih. Ker je bila bolezen še v zgodnji fazi, je bilo zdravljenje uspešno in gospa Bregar danes z optimizmom in veseljem zre v prihodnost. S svojo izkušnjo zdaj osvešča in opogumlja druge bolnice in njihove bližnje.

Dr. Erik Škof z Onkološkega inštituta v Ljubljani pravi, da za rakom jajčnikov najpogosteje zbolijo ženske stare okrog 60 let ali več. Bolezen se sicer lahko pojavi že tudi prej: po štiridesetem, petdesetem letu. Zlasti pri teh mlajših bolnicah zdravniki pogosto odkrijejo okvaro na genu BRCA1 ali BRCA 2. Ta mutacija je povezana tako z rakom na jajčnikih kot tudi z rakom na dojkah.

Raki rodil so zelo raznovrstna skupina. Mednje štejemo rak materničnega vratu in materničnega telesa, rak jajčnikov, jajcevodov in rak zunanjega spolovila ter nožnice. Po besedah dr. Škofa je med vsemi raki rodil najslabše preživetje ravno pri raku jajčnikov, saj ga največkrat odkrijejo, ko je že razširjen. Začetni znaki in simptomi raka jajčnikov so namreč nespecifični in ob njih ženska ne pomisli najprej na raka.

Gospa Vesna Bregar dodaja, da je podporo in pomoč našla tudi v združenju Europa Donna. Vanj se je včlanila že pred dvajsetimi leti, ko je zaradi raka izgubila sestro. Pri Europi Donni so za podporo bolnicam z rakom rodil ustanovili posebno sekcijo.

Rak jajčnikov predstavlja tri odstotke vseh rakov, za katerimi zbolijo ženske. Obstaja vsaj pet različnih tipov tega raka. Najpogostejši je tako imenovani serozni karcinom jajčnikov, ki je pogosto povezan z okvaro gena BRCA 1 ali BRCA 2.

 

 

 

 

Iztok Konc