Bolezen še posebej pogosto prizadene moške, stare med 30 in 50 let. V Evropi se pojavi pri najmanj dveh od tisoč moških

Putika je presnovna bolezen. Na njen nastanek vplivajo debelost, sladkorna bolezen, prehrana, ki vsebuje veliko mesa, in uživanje piva ter pijač, ki so sladkane s fruktozo. Dolgo je veljalo, da je putika bolezen obilja; da je v največji meri posledica čezmernega uživanja »dobre« hrane in pijače. Danes pa vemo, da gre tudi za genetiko.

Revmatolog prof. dr. Matija Tomšič s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana pravi, da putika ni tako zelo nedolžna bolezen, kot se zdi na prvi pogled. Povzroči lahko namreč trajne okvare sklepov in tudi organov ter vodi v invalidnost.

Putiko uvrščamo v skupino revmatičnih obolenj, ki jih danes imenujemo s kristali povzročena sklepna vnetja. Vnetje se pojavi pri nekaterih ljudeh s stalno visoko ravnijo sečne kisline v krvi. Vendar, kot so zapisali na spletni strani www.revma.net, ni nujno, da vsi, ki imajo zvišano raven sečne kisline, tudi zbolijo. Zvišana raven sečne kisline v krvi je približno 10-krat pogostejša od pojavnosti putike.

Težave in zdravljenje

V starih časih zdravniki niso izbirali besed, ko so opisovale težave, ki jih putika povzroča. »Žrtev gre spat in ne ve, kaj jo čaka. Sredi noči pa se pojavi neznosna bolečina v palcu na nogi.« Bolečina se postopoma razširi še na druge sklepe, ti bolijo, pomodrijo ali pordečijo in otečejo.

Raven sečne kisline v krvi uravnavajo številni geni. Znanih je že več encimskih okvar, ki zaradi pospešene razgradnje organskih baz ali purinov povzročijo zvišanje ravni sečne kisline v krvi. Teh snovi je veliko tudi v določenih vrstah hrane, zato izogibanje takim živilom uspešno pripomore k boljšemu obvladovanju bolezni. Pri protinu je prepovedano pitje alkoholnih pijač, zlasti piva.

Kakšno pa je zdravljenje putike? V literaturi je opisana ustrezna dieta; terapija z zdravili, ki lajšajo znake in simptome putike ter uravnavajo koncentracijo sečne kisline v krvi; v poštev lahko pride tudi manjši kirurški poseg.

Iztok Konc