Odpadke, ki jih je morje v prazničnih dneh v večjih količinah naplavilo na slovensko obalo, so danes že v veliki meri odstranili iz komunalnih pristanišč in kopališč. Po podatkih Uprave za pomorstvo so se razmere za enkrat umirile tudi na odprtem morju. A bi se odpadki ob določenih vremenskih pogojih lahko spet pojavili.

Ne gre le za problem Sredozemlja, ampak morij nasploh. Najbolj zaskrbljujoči so plastični odpadki, namenjeni za enkratno uporabo.

Odpadke, ki jih je morje v prazničnih dneh v večjih količinah naplavilo na slovensko obalo, so danes že v veliki meri odstranili iz komunalnih pristanišč in kopališč. Po podatkih Uprave za pomorstvo so se razmere za enkrat umirile tudi na odprtem morju. A bi se odpadki ob določenih vremenskih pogojih lahko spet pojavili. Če bi jih morje v prihodnjih dneh naplavilo večje količine, bi Uprava za pomoč zaprosila tudi Luko Koper, ki ima na voljo dve ekološki plovili za odstranjevanje odpadkov. Na Direkciji za vode sicer ugotavljajo, da obseg onesnaženja obale ni zaskrbljujoč, saj se količina odpadkov na obalnem pasu v primerjavi s prejšnjim mesecem ni bistveno povečala. S tovrstnimi naplavinami pa se nismo soočali samo pri nas, ocenjuje direktor Uprave za pomorstvo Jadran Klinec:

“S podobnimi težavami v teh dneh soočali tudi ob črnogorski obali in ob obalah nekaterih hrvaških otokov.”

Najpogostejši odpadki v morjih so iz plastičnih materialov in potrebno bo spremeniti naše potrošniške navade. Potrebno bi bilo tudi ukrepanje na nivoju zakonodaje, ki bo omejilo rabo plastičnih materialov, poudarjata Štefan Trdan z Inštituta za vode Republike Slovenije in Jaka Kranjc, predstavnik Ekologov brez meja.

Jernejka Drolec, Prvi