Za osteoporozo zboli kar vsaka tretja ženska in vsak peti moški po petdesetem letu

Osteoporoza prizadene relativno velik del starejše populacije. Za obvladovanje bolezni in težav, ki jih povzroča, je ključno zgodnje prepoznavanje in zdravljenje. Raziskovalna skupina, ki jo na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani vodi prof. dr. Janja Marc, si je zato zastavila pomemben cilj: odkriti želijo gene, ki so odgovorni za nastanek osteoporoze. Njihove raziskave so že obrodile prve sadove.

V začetku marca je bil v ugledni znanstveni reviji Annals of Rheumatic Diseases objavljen članek o novo odkritih genih, ki prispevajo k lomljivosti vretenc pri osteoporozi. V raziskavi je sodelovala tudi skupina, ki jo vodi profesorica Janja Marc.

V razvoj osteoporoze so vpleteni številni dejavniki in mehanizmi. Na njeno prisotnost pogosto na boleč način najprej opozori zlom kosti, ki zaradi osteoporoze postanejo krhke in lomljive. Zaradi osteoporoze lahko človek izgubi celo do 3 odstotke kostne mase na leto. Strokovnjaki ocenjujejo, da pride v Evropi do zloma zaradi krhkosti kosti vsakih 30 sekund. Najpogosteje se zlomijo vretenca, kolk ali roka tik nad zapestjem.

Po ocenah strokovnjakov živi na svetu kar okrog 200 milijonov ljudi z osteoporozo. Genetski dejavniki niso edini odgovorni za nastanek bolezni. Nezdrav življenjski slog s premalo gibanja, kajenje, pomanjkanje kalcija in vitamina D v prehrani prav tako prispevajo, da postanejo kosti krhke in lomljive.

Iztok Konc