Letos obeležujemo 100. obletnico smrti Ivana Cankarja, enega največjih slovenskih pisateljev in pesnikov. V jubilejnem letu na Prvem izbiramo najljubši citat iz njegovih del. Kateri pa je vam najljubši? Pokličite nas in glasujte v rubriki Skodelica Cankarja vsako sredo ob 12.30.

V prvi rubriki nam bo prva dva citata iz dela Moje življenje izbral komik in prevajalec Boštjan Gorenc – Pižama. Črtice s skupnim naslovom Moje življenje je pisatelj Ivan Cankar objavil že leta 1914 v časniku Slovenski narod. V njih je čustveno in prizadeto opisal svoje bridko otroštvo. V središče dogajanja pa po besedah Gorenca, postavil svojo mater, njeno požrtvovalnost in nesebičnost do lastnih otrok. Črtice sodijo v sam vrh slovenske kratke proze za mladino in tudi za odrasle bralce.

Izbiramo in glasujemo za najljubši citat iz Cankarjevega dela Moje življenje

V prvi rubriki Skodelica Cankarja je prva dva citata iz dela Moje življenje izbral komik in prevajalec Boštjan Gorenc - Pižama. Črtice s skupnim naslovom Moje življenje je pisatelj Ivan Cankar objavil že leta 1914 v časniku Slovenski narod. V njih je čustveno in prizadeto opisal svoje bridko otroštvo. V središče dogajanja pa po besedah Gorenca, postavil svojo mater, njeno požrtvovalnost in nesebičnost do lastnih otrok. Črtice sodijo v sam vrh slovenske kratke proze za mladino in tudi za odrasle bralce.

Boštjan Gorenc - Pižama je izbral naslednja dva citata:

"Če bi rekel svoji materi, da naj mi za ped odmakne Ljubljanski vrh, zato ker preveč tišči na Močilnik, bi ga bila najbrž zares odmaknila."  

"Kar me je veselilo in modrilo, ni smelo biti v nobenem stiku s šolo. Knjiga, ki mi jo je priporočil učitelj, je izgubila takoj vsako veljavo;"  

Kateri pa je vam najljubši? Pokličite in glasujte v rubriki Skodelica Cankarja vsako sredo ob 12.30 v živo na programu ali glasujte na facebook strani Prvega.

Znani so rezultati glasovanja dveh citatov, ki jih je izbral prevajalec in komik Boštjan Gorenc - Pižama iz zbirke Cankarjevih črtic Moje življenje. Tako po včerajšnjem glasovanju v živo kot po glasovanju na facebooku, vam je bil bližji prvi citat, ki govori o požrtvovalnosti Cankarjeve matere.

Marko Rozman