Veliko staršev kljub zaposlitvi svojim otrokom še vedno ne more omogočiti poletnih počitnic. Te pa so za zdrav razvoj otrok zelo pomembne. Otroci, ki živijo v socialni stiski, so dnevno obkroženi s težavami in stresom, ki jih ta prinaša. Teden počitnic zanje pomeni teden brezskrbnosti, ko se lahko sprostijo in uživajo v otroštvu, ugotavljajo na Zvezi prijateljev mladine Slovenije. S humanitarnim programom Pomežik soncu? tako že od leta 1999 otrokom iz socialno šibkejših okolij omogočajo brezplačne počitnice na morju, z njimi pa letujejo tudi otroci s posebnimi potrebami. Kako so zasnovani programi, zakaj je pomembno, da gredo otroci na letovanje, kaj s tem pridobijo in kako je tam poskrbljeno za otroke s posebnimi potrebami - o tem bomo govorili v oddaji Med štirimi stenami z gostjama, predsednico nacionalnega odbora za prosti čas in letovanja pri ZPMS Urško Vrtačnik in predsednico nacionalnega odbora za otrokove pravice pri ZPMS dr. Sonjo Merljak Zdovc. Oddajo pripravlja Petra Medved.

ZPMS je lani na letovanje peljala 10.018 otrok, od tega kar 2.848 popolnoma brezplačno.

Veliko staršev kljub zaposlitvi svojim otrokom še vedno ne more omogočiti poletnih počitnic. Te pa so za zdrav razvoj otrok zelo pomembne. Otroci, ki živijo v socialni stiski, so dnevno obkroženi s težavami in stresom, ki jih ta prinaša. Teden počitnic zanje pomeni teden brezskrbnosti, ko se lahko sprostijo in uživajo v otroštvu, ugotavljajo na Zvezi prijateljev mladine Slovenije. S humanitarnim programom Pomežik soncu® tako že od leta 1999 otrokom iz socialno šibkejših okolij omogočajo brezplačne počitnice na morju, z njimi pa letujejo tudi otroci s posebnimi potrebami.

Leta 2017 so na letovanje peljali 10.018 otrok, od tega kar 2.848 popolnoma brezplačno, približno 1/3 otrok je letovalo samoplačniško, preostalim pa je bilo letovanje financirano iz različnih virov (npr. starši, ZZZS, lokalne skupnosti). Brezplačno pa je letovalo tudi 86 otrok s posebnimi potrebami. Tudi letos je ZPMS začela vsakoletno akcijo zbiranja sredstev za brezplačno letovanje otrok iz socialno ogroženih družin Pomežik soncu® z namenom, da bi zmanjšali socialne razlike zaradi socialne stiske njihovih staršev in jim tako zagotovili enake možnosti za kakovostno preživljanje počitnic. Kako so zasnovani programi, zakaj je pomembno, da gredo otroci na letovanje, kaj s tem pridobijo in kako je tam poskrbljeno za otroke s posebnimi potrebami – o tem smo govorili v oddaji Med štirimi stenami z gostjama, predsednico nacionalnega odbora za prosti čas in letovanja pri ZPMS Urško Vrtačnik in predsednico nacionalnega odbora za otrokove pravice pri ZPMS dr. Sonjo Merljak Zdovc.

Program Pomežik soncu® je financiran predvsem s pomočjo donacij in sponzorskih sredstev, zato si v Zvezi prijateljev mladine Slovenije prizadevajo, da bi javnost prepoznala pomen letovanj za otroke v socialni stiski in jih s svojim prispevkom podprla. Z namenom podpore in prepoznavnosti programa v javnosti so tudi letos organizirali dobrodelni koncert Otroci za otroke, ki je potekal v soboto (9. 6. 2018) na Kongresnem trgu, v sklopu festivala Junij v Ljubljani.

Dogodek je posnela tudi TV Slovenija in ga bo v soboto, 16. 6. 2018, ob 20. uri predvajala na prvem programu. Prenos bo potekal tudi na našem prvem programu Radia Slovenija.

V času televizijskega in radijskega prenosa bo vzpostavljen klicni center z vklopi v živo, v katerem bodo vaše donacije, spoštovane poslušalke/gledalke, cenjeni poslušalci/gledalci, prek telefonskih klicev sprejemali tudi znani Slovenci. Do takrat pa lahko vsi podporniki prizadevanj Zveze prijateljev mladine Slovenije svojo donacijo oddate tako, da pošljete SMS sporočilo z vsebino POMEZIK5 na 1919 in darovali boste 5 evrov za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin.

Petra Medved