23 tisoč kilometrov, 31 dni in 13 postankov za meritve, ki jih do zdaj še ni bilo

Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič se je 10. maja vrnil z uspešno opravljene okoljsko-raziskovalne misije, ki jo je opravil nad Azijo. Zbral je veliko pomembnih podatkov o absorpciji aerosolov, s pomočjo katerih bo ustvarjena jasnejša slika o stanju ozračja na tem delu Zemljine oble. 12-članska ekipa Green Light World Flight je danes predstavila zbrane rezultate misije. Podatke o onesnaženosti zraka je Matevž Lenarčič tokrat zbiral na 23 tisoč kilometrov dolgi poti prek Azije in to na območjih, kjer doslej meritev ni bilo ali pa jih je bilo zelo malo. 31 dni, 13 postankov in ugotovitev, da je najbolj onesnažena država na svetu Kitajska.

Letošnja misija je bila zahtevnejša od prejšnjih, tako zaradi birokracije oziroma pridobivanja različnih dovoljenj kot zaradi vremenskih pogojev – predvsem slabe vidljivosti.

Celotno Kitajsko pokriva črn oblak. Na fotografijah je Kitajska izjemno lepa, a v realnosti je vidljivost nična. Za letalca ni prijazna dežela, sam si ne želim si še enkrat tja.

Želi pa v svet poslati osrednje sporočilo misije.

Sporočilo je zelo enostavno: črn ogljik je velik problem in če želimo priti do sprememb v družbi, bo treba – z aktivno civilno družbo, raziskovalci in tovrstnim zbiranjem podatkov – vplivati na politiko.

Matevž Lenarčič je od leta 2012 opravil več projektov merjenja črnega ogljika, naslednja pot bo osredotočena na področje Pakistana, Butana in Himalaje, rezultati dosedanjih meritev pa so bili predstavljeni na več kot 30 znanstvenih konferencah po vsem svetu.

Blaž Mazi