Kolikokrat na dan se zazrete v nebo? Opazujete kdaj ponoči zvezde? Si predstavljate, da nekoč kot astronom letite v vesolje in gledate Zemljo? O vesolju danes z mladimi iz Waldorfske šole Ljubljana in voditeljico Tadejo Bizilj.

Z mladimi novinarji iz Waldorfske šole Ljubljana smo gledali zvezde in opazovali planete

Kolikokrat na dan se zazrete v nebo? Opazujete kdaj ponoči zvezde? Si predstavljate, da nekoč kot astronom letite v vesolje in gledate Zemljo?

Po vesolju smo se v tokratni oddaji Hudo! sprehodili s sedmošolci iz Waldorfske šole Ljubljana in njihovimi sogovorniki. Najprej so mladi novinarji pred mikrofon povabili najmlajše.

“Odpotovala bi na Luno, ker mi je všeč in ker vpliva na naše razpoloženje.”

Urša, Maruša, Zala, Mija, Zala, Domen, Maj, Andraž, Svit, Jutrij, Nikolaj in Lovro so se v tem tednu kot zadnji osnovnošolci v tem šolskem letu preizkusili v vlogi novinarjev. Nekateri od njih so odgovore o vesolju poiskali tudi med mimoidočimi na ljubljanskih ulicah.

Pred mikrofon so mladi povabili Urško Nered, ki se na astronomijo zelo dobro spozna.

“Pri enem projektu smo odkrivali možne zvezde, ki se jim spreminja svetlost in analizirali v veliki kopici zvezd vse tiste, ki bi še lahko bile take.”

Učitelj fizike na Waldorfski gimnaziji Ljubljana, Grega Poljšak, jim je v pogovoru zaupal, kaj najbolj zanima njegove dijake, ko se pogovarjajo v šoli o astronomiji.

Zadnji sogovornik v današnji oddaji Hudo! je bil član astronomskega društva Vega, Andrej Lajovic. Kako razmišlja o paralelnih svetovih in kaj pravi o drugih živih bitjih v vesolju?

 

Tadeja Bizilj