Tudi v Sloveniji so v preteklosti kmetje in revni meščani gojili sviloprejke. Trgovali so s kokoni, iz katerih nastane svilina nit. S prihodom industrije je svilogojstvo izgubilo na pomenu, zdaj jo v skupnem madžarsko – slovenskem projektom znova oživljajo. Namen projekta je najti in ohraniti drevesa murv in raziskati prehrambno vrednost njihovih listov. Murve so namreč edino drevo, ki ima liste, s katerimi se lahko prehranjuje gosenica sviloprejka. Da bi obudili tradicijo, predvsem pa, da bi na naraven, okolju prijazen način ustvarili svilo in v okolje znova zasadili murve, je Fakulteta za kmetijstvo in biosistemke vede v sodelovanju s posamezniki začela s preprostim poskusom – gojenjem sviloprejk. Več o projektu v oddaji Za naše kmetovalce, v njej pa tudi o kmetovanju na najožjih vodovarstvenih območjih in o še dveh zanimivih projektih, in sicer Jem drugače – jem domače in o sevniški voščenki, stari sorti jabolk. Na ptujski tržnici pa smo obiskali Tilčko Vidovič, ki tam že več kot 60 let prodaja svoje pridelke.

Madžarsko – slovenski projekt gojenja sviloprejk in ohrananja drevesa murv

Tudi v Sloveniji so v preteklosti kmetje in revni meščani gojili sviloprejke. Trgovali so s kokoni, iz katerih nastane svilina nit. S  prihodom industrije je svilogojstvo izgubilo na pomenu,  zdaj jo v skupnem madžarsko – slovenskem projektom znova oživljajo. Namen projekta je najti in ohraniti drevesa murv in raziskati prehrambno vrednost njihovih listov. Murve so namreč edino drevo, ki ima liste, s katerimi se lahko prehranjuje gosenica sviloprejka. Da bi obudili tradicijo, predvsem pa, da bi na naraven, okolju prijazen način ustvarili svilo in v okolje znova zasadili murve, je Fakulteta za kmetijstvo in biosistemke vede v sodelovanju s posamezniki začela s preprostim poskusom – gojenjem sviloprejk. Več o projektu v oddaji Za naše kmetovalce, v njej pa tudi o kmetovanju na najožjih vodovarstvenih območjih in o še dveh zanimivih projektih, in sicer Jem drugače – jem domače in o sevniški voščenki,  stari sorti jabolk. Na ptujski tržnici pa smo obiskali Tilčko Vidovič, ki tam že več kot 60 let prodaja svoje pridelke.

Nataša Kuhar