Pri nakupu bodimo pozorni na odstotek mesa v izdelku. Več kot je uporabljenega vezivnega tkiva, manj bo v izdelku mesa in s tem manj beljakovin.

V tokratni rubriki »Veste, kaj jeste?« smo spregovorili o posebnih piščančjih klobasah oziroma salamah, ki so zaradi nežne teksture priljubljene med potrošniki vseh generacij, četudi velja prepričanje, da je v njih zgolj najslabša vrsta mesa in lepo število škodljivih aditivov. Kaj takšne salame vsebujejo? Primerjalna analiza vzorcev tovrstnih salam, ki so jo opravili na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave, kaže zlasti na velike razlike v vsebnosti maščobe. Več o primerjalni analizi s prehransko strokovnjakinjo Niko Kremić.

“Tako kot mnogi mesni izdelki tudi posebne salame vsebujejo konzervans natrijev nitrit in stabilizator natrijev difosfat. Prevelike količine fosfatov so težavne z zdravstvenega vidika, saj vplivajo na prisotnost kalcija v telesu. Ob konstantnem vnosu lahko pride do demineralizacije kosti. Vplivajo tudi na delovanje srčno žilnega sistema. Fosfatom se  zato raje izogibajmo.”

Peter Močnik