Tunine paštete vsebujejo veliko maščobe, zato naj ne bodo pogosto na vašem jedilniku

Tunine paštete vsebujejo veliko maščobe, zato naj ne bodo pogosto na vašem jedilniku

Če ste ljubiteljica oz. ljubitelj tuninih paštet, potem vabimo k branju in poslušanju tokratne rubrike Veste, kaj jeste?. Na Inštitutu za potrošniške raziskave so namreč opravili primerjalno ocenjevanje petnajstih vzorcev tuninih paštet različnih znamk iz različnih slovenskih prodajaln. Preverili so, iz česa so sestavljene, ali vsebujejo tudi aditive in ali vsebujejo zadosten delež ribe, da jih lahko uvrstimo med zdravo prehransko izbiro. O vsem tem v pogovoru s prehransko strokovnjakinjo Niko Kremić.

 

“Večina paštet vsebuje le dobro tretjino tunine. Če ste v tunini pašteti pričakovali več tunine, vas bo še bolj presenetil podatek, da je prav noben od pregledanih izdelkov ne vsebuje več kot 50 odstotkov. Že z iskanjem izdelka, ki vsebuje več kot 40 odstotkov tunine, se boste pošteno namučili.” Nika Kremić

 

Cene tuninih paštet so zelo različne in se gibljejo med 6,5 in 26 evrov za kilogram. Žal se je tudi tokrat izkazalo, da najdražja pašteta ni najboljša izbira.

Tunin namaz hitro in preprosto pripravite tudi sami, tako se boste izognili tudi številnim aditivom. Tunino v konzervi lahko zmešate s kremnim sirom, skuto, jajci, majonezo ali smetano, možnosti je veliko.

Rezultati primerjalnega ocenjevanja so brezplačno dostopni na spletni strani potrosnikovzoom.si. Primerjalna ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

Peter Močnik