Predlagan ukrep, ki  bi povečal precepljenost, bi danes moral obravnavati odbor za zdravstvo, vendar se seja končala že po dobri minuti. Ta razprava je kot kaže v tem mandatu končana, so pa se ravno danes pričele debate zainteresirane javnosti o pomenu cepljenja. Začenja se namreč evropski in svetovni teden cepljenja, v katerem bomo slišali tako argumente za kot proti. Stroka zagovarja ohranitev visoke precepljenosti med prebivalstvom, saj ima od tega korist tako posameznik kot družba. Mnenja je zbrala Vida Božičko.

Delež mater, ki so kdaj oklevale pri cepljenju svojih otrok je 17-odstoten

Predlagani ukrep, ki bi povečal precepljenost, bi moral obravnavati odbor za zdravstvo, vendar se je seja danes končala že po dobri minuti. Omenjena razprava je kot kaže v tem mandatu končana, so se pa ravno danes pričele debate zainteresirane javnosti o pomenu cepljenja. Začenja se namreč evropski in svetovni teden cepljenja, v katerem bomo slišali tako argumente za kot proti. Stroka zagovarja ohranitev visoke precepljenosti med prebivalstvom, saj ima od tega korist tako posameznik kot družba.

Po podatkih spletne monografije NIJZ Cepljenje: stališča in odnos ključnih javnosti do cepljenja v Sloveniji več kot polovica mater popolnoma zaupa cepljenju. Delež mater, ki so kdaj oklevale pri cepljenju svojih otrok – to pomeni, da otroci niso bili cepljeni v skladu s koledarjem cepljenja – je 17-odstoten, nekaj več kot 1 odstotek pa je takih, ki so cepljenje dokončno odklonile. Razlog, zakaj ne bi bilo pametno ukiniti obveznega cepljenja, se skriva v podatku, da bi le dobra polovica mater cepila svojega otroka, tudi če cepljenje ne bi bilo obvezno.

Vida Božičko