Naša država je ena od tistih, ki imajo najvišjo gostoto strel v Evropi

Poznamo več vrst strel. Takšne, ki nastanejo v oblakih ali med oblaki, našim očem so najbolj opazne tiste, ki pridejo do površja Zemlje. Kot pravi vodja sistema Scalar, s katerim na daljavo zapisujejo atmosferske razelektritve na območju Zahodnega Balkana, Goran Milev z Elektroinštituta Milana Vidmarja, je takih le 10 odstotkov vseh strel.

Največ strel je sicer v tropskem pasu. Zelo zanimivo je območje, kjer se venezuelska reka Catatumbo izliva v jezero Maracaibo. Tam je strele mogoče videti kar 300 noči na leto, silovite nevihte trajajo do devet ur. V tropih je možnost za udar strele kar od 10 do 20-krat večja kot pri nas. Tudi pri nas pa strel ni malo, saj je Slovenija ena od tistih evropskih držav, kjer jih je največ.

Opaženih prvih udarov strele je na leto približno 60 tisoč, a to številko je zaradi povratnih udarov treba pomnožiti še s tri. Pa tudi takrat še ne dobimo končne številke, saj je to le 10 odstotkov vseh strel nad Slovenijo. Skupaj pa torej 1.800.000.

Največ strel je pri nas poleti, sezona strel pa traja od prvih toplejših pomladnih dni do jeseni. Najmočnejša strela na našem območju je udarila v osrednji Sloveniji. Imela je 450 kiloamperov. Strele so sicer najpogostejše na območju S. Primorske, najmanj jih je v Prekmurju.

Verjetnost, da vas zadene strela, je zelo majhna, 1 : 12.000.

Se je pa to kar sedemkrat zgodilo Royu Clevelandu Sullivanu, čuvaja v narodnem parku Shenandoah v ameriški zvezni državi Virginia. Vse udare od aprila 1942 do junija 1977 je čudežno preživel brez hujših poškodb, ga je pa četrti udar leta 1972 prepričal o tem, da ga vesolje želi mrtvega.

 

Andreja Gradišar