V tokratnem četrtkovem jutranjem potepu z dopnisniki se nam je na Prvem oglasil celjski dopisnik Matija Mastnak. Izvedeli mo več o predvideni uvedbi mestnega avtobsa v Celju, o cenah, trasah in predvidenih stroških, slišali mnenja meščanov o tem, pa tudi o nekaterih drugih ukrepih za izbolšanje trajne mobilnosti v tem delu Slovenije.

V tretjem največjem mestu so nazadnje peljali pred četrt stoletja

V četrtkovem jutru se pred sedmo potepamo po Sloveniji skupaj z dopisniki, tokrat smo zavili na celjski konec, od koder se nam je oglasil Matija Mastnak.

Pravega mestnega avtobusa Celje nima že 25 let 

Mestni avtobus so ukinili kmalu po osamosvojitvi, ko so se navade ljudi že precej spremenile, je poročal naš dopisnik.

To je bil čas, ko si je skoraj vsaka družina omislila še dodaten avto, tako je še danes, ko imajo družine po dva. Pred 25 leti pa so na obrobju mesta začeli rasti trgovski centri z velikimi parkirišči za avtomobile kot gobe po dežju, v središče mesta pa so ljudje vse manj hodili po opravkih, število potnikov na avtobusih se je hitro začelo zmanjševati.

Na občini obljubljajo, da bo projekt, ki bo stal približno 2 milijona evrov, pod streho do konca leta.  Občina je že naročila 10 avtobusov, ki jih  bo poganjal zemeljski plin in bodo imeli 20 sedežev in 20 stojišč.  med drugim bodo postavili tudi tri nove postaje, stare bodo obnovili, nanje pa med drugim namestili elektronske prikazovalnike časa prihodov in odhodov avtobusov.

O cenah vozovnic in predvidenih trasah pa več v posnetku.

Še drugi projekti za izboljšanje trajnostne mobilnosti 

V knežjem mestu med drugim nameravajo zgraditi novih 30 km kolesarskih stez. Do jeseni bodo vzpostavili tudi izposojevalnico koles in za začetek postavili mrežo 17 postaj.

Postaje bodo opremili s 100 kolesi od tega bo 34 električnih, to bo v Sloveniji novost, saj teh za zdaj še nikjer ne izposojajo.

Za prihodnost pa naj bi bilo malo izven mesta v načrtu tudi tako imenovano “Park and Ride” parkirišče, hkrati pa naj bi bilo v načrtu tudi, da bodo v strogem središču mesta za promet zaprli nekatere ceste.

Mojca Delač