Skoraj pri vsakem četrtem pacientu se bolezen prvič izrazi šele po 40. letu starosti

Na seznam bolezni, ki nas lahko presenetijo še po štiridesetem, petdesetem letu starosti, zdaj vedno več zdravnikov uvršča tudi shizofrenijo. Vendar pa, kot opozarja psihiatrinja dr. Lea Žmuc Veranič z Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani, pozno nastala shizofrenija do zdaj še ni bila deležna večje pozornosti.

Za shizofrenijo zboli približno 1 % ljudi. Skoraj pri vsakem četrtem pacientu se bolezen prvič izrazi šele po 40. letu starosti. Za starejše bolnike je značilna t. i. pozitivna simptomatika in ugodnejši izid

V literaturi piše, da za shizofrenijo moški najpogosteje zbolijo med 15. in 25. letom starosti, ženske pa med 25. in 35. letom. Kasnejši začetek shizofrenije je manj pogost, pa tudi bolezen se pri starejših pacientih kaže nekoliko drugače kot pri mlajših. Po besedah dr. Žmuc Veranič je pri starejših bolj izrazita tako imenovana pozitivna simptomatika.

Shizofrenija je duševna bolezen, ki lahko prizadene kogarkoli – ne glede na spol ali starost. Uvrščamo jo med psihoze, za katere so značilne motnje mišljenja, zaznavanja in čustvovanja. Vendar pa prva psihotična epizoda še ne pomeni, da se bo iz nje razvila bolezen.

Bolezen možganov

Shizofrenija je bolezen, ki poteka v fazah oziroma epizodah. Za obdobje poslabšanja so značilne halucinacije, blodnje in motnje mišljenja. Te tako imenovane pozitivne simptome shizofrenije lahko zdravniki učinkovito omilijo z antipsihotiki. Negativna simptomatika se kaže z revnim govorom in osiromašenim čustvenim odzivanjem. Značilna je apatija, izguba zanimanja, brezciljnost in odsotnost volje. Kar vse pogosto vodi v socialni umik osebe s shizofrenijo.

Čeprav shizofrenijo strokovnjaki preučujejo že dobro stoletje, pa pravega vzroka zanjo še vedno ne poznajo. Starejše teorije pravijo, da je posledica kemičnega neravnovesja v možganih; novejše pa so prst usmerile v naše gene .Kljub prizadevanjem zdravnikov in raziskovalcev shizofrenija za zdaj ostaja kronična bolezen. S sodobnimi terapevtskimi pristopi jo lahko učinkovito obvladujemo in blažimo njene simptome. Antipsihotiki umirijo poslabšanje shizofrenije, bolnikom pa so v pomoč tudi nekateri psiho-socialni prijemi.

Iztok Konc