O razvoju Rdečega križa na Slovenskem s predsednikom Rdečega križa Slovenije dr. Dušanom Kebrom

Največja humanitarna organizacija na svetu ima približno 15 milijonov prostovoljcev, v Sloveniji jih je 13 tisoč

8. maj je Mednarodni dan Rdečega križa. Zaznamujemo ga na rojstni datum njegovega ustanovitelja, tudi prvega prejemnika Nobelove nagrade za mir Henrija Dunanta. Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca danes deluje v 190 državah sveta, kar ne bi bilo mogoče brez približno 15 milijonov prostovoljcev. V Sloveniji jih deluje skoraj 13 tisoč, pravi predsednik Rdečega križa Slovenije dr. Dušan Keber:

“Zanašamo se na delo prostovoljcev. Nimamo niti sto profesionalcev, vse delo opravijo prostovoljci. Skupaj približno šeststo tisoč ur. To je enako delu tristo zaposlenih za polni delovni čas.”

Prostovoljci so temelj delovanja Rdečega križa že od začetkov. V Sloveniji te segajo v leto 1866, ko je bilo na Kranjskem ustanovljeno Žensko društvo za pomoč ranjenim in bolnim vojakom. Ženskemu društvu se je leta 1900 pridružilo moško z imenom Domoljubno pomožno društvo deželno. Mednarodni odbor Rdečega križa v Ženevi pa je Rdeči križ Slovenije kot samostojno nacionalno društvo priznal leta 1993.

Z današnjim dnem se začenja Teden Rdečega križa. Gre za neke vrste slovensko posebnost, v večini držav namreč praznujejo le en dan, pri nas ves teden. Tako kot običajno se bo mogoče tudi v tem tednu udeležiti različnih delavnic, prikazov oživljanja, prostovoljci bodo zbirali hrano in obiskovali starejše. Več o dogajanju pa na spletni strani krovne in območnih organizacij Rdečega križa.

Andreja Gradišar