Pogost način zaposlovanja novih delavcev je po pogodbi za določen čas. Za kakšno obdobje je lahko sklenjena takšna pogodba? Kolikokrat lahko isti delodajalec podaljša pogodbo za določen čas? V katerih primerih se pogodba za določen čas avtomatsko spremeni v pogodbo za nedoločen čas? Kolikšna odpravnina pripada delavcu ob prenehanju pogodbe? Svetuje odvetnica Tina Šnajder Paunović.

Sodna praksa v korist delavcem in ne delodajalcem

Po Zakonu o delovnih razmerjih sta zakoniti obe pogodbi o zaposlitvi: pogodba za nedoločen čas in pogodba za določen čas. Vendar velja pravilo, da mora delodajalec sklapati z delavci pogodbe za nedoločen čas, razen če obstajajo točno zakonsko navedeni pogoji. To je na primer nadomeščanje delavca, na primer delavke na porodniškem dopustu, projektno delo, sklepanje pogodb z vodilnimi delavci, uvajanje novih tehnologijh. Odvetnica Tina Šnajder Paunović, ki je med drugim specializirana tudi za delovno pravo, o slovenski posebnosti:

Značilnost slovenskih podjetij je, da z novimi zaposlenimi sklepajo pogodbe za določen čas. 

Med delodajalci se je oblikovalo mnenje, da je najbolj preprosto, da delavca po prenehanju pogodbe za določen čas odpustijo, če z njim niso zadovoljni. Če odpuščeni delavec poišče pravico na sodišču, bo spor dobil. Večina delavcev pa na sodišče sploh ne gre.

Jana Bajželj