Slovenski in tuji odzivi na napad v Siriji

Slovenija vojaško posredovanje v Siriji razume kot enkratni napad, namenjen preprčitvi ponovne uporabe kemičnega orožja v Siriji, in ga kot takega podpira

foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

Predsednik države Borut Pahor je izrazil zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer. Iz pisma francoskega predsednika Macrona ter javnih izjav ameriških in britanskih predstavnikov sklepa, da je šlo za en povračilen napad zaradi uporabe kemičnega orožja.

“Razumem razloge za enkratno vojaško posredovanje za onemogočanje nadaljnje uporabe kemičnega orožja. Toda zdaj je nastopil čas, da se iskreno potrudi urediti vsa odprta vprašanja z diplomacijo, po mirni poti, z mirnim reševanjem sporov.”

Zunanji minister Karl Erjavec je poudaril, da Slovenija vojaško operacijo razume kot poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih sil, ki so namenjene uporabi kemičnega orožja:

“Slovenija izraža podporo aktivnostim, usmerjenim proti vojaškim ciljem, katerih namen je zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z možnostjo uporabe kemičnega orožja.”

Izjava o podpori enkratni vojaški operaciji je bila, kot je povedal Erjavec, usklajena med predsednikom države, vlade, državnega zbora in zunanjim ministrom. Enako izjavo so nato poslali tudi iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja. Pred tem je sicer predsednik državnega zbora Milan Brglez zapisal:

“Iskreno obžalujem, da so Francija, Velika Britanija in Združene države Amerike brez avtorizacije Varnostnega sveta napadle Sirijo.”

Še posebej ga skrbi dejstvo, da so vse te tri države stalne članice Varnostnega sveta, ki smo jim z Ustanovno listino Združenih narodov zaupali posebno nalogo varovanja mednarodnega miru in varnosti v svetu.

Še več odzivov je zbranih v posnetku.