Mirtha in Jože Koder sta si dopisovala nekaj let, preden ga je ona prišla obiskat iz Združenih držav v Argentino. Poročena sta že skoraj 40 let.

Matej Rančigaj se je na Facebooku Prvega oglasil ob poslušanju programa in se nato takoj prijazno odzval povabilu Mojce Delač na pogovor o njegovi zgodbi življenja v tujini. Mirtha in Jože Koder sta si dopisovala prek revije in se nato srečala tudi v živo. Mirtha je k njemu v Buenos Aires priletela naravnost iz Združenih držav. Ob koncu oddaje pa vas vabiva še na koncert slovenskih pevskih zborov v Pragi, ki ga pripravlja slovensko društvo Jožeta Plečnika.

Matej Rančigaj je Slovenec po svetu že sedem let. In če navadno ob tem podatku dodamo kraj bivanja, bi zanj lahko rekli, da smo s tem »po svetu« povedali že vse. Zase pravi, da ima že kar nekaj »drugih domov«, in čeprav je zadnja leta baza Capetown v Južnoafriški republiki, smo ga ujeli v Braziliji. In to ob pomoči radijskih valov. Na Facebooku Prvega se nam je namreč oglasil ob poslušanju programa in se nato takoj prijazno odzval povabilu na pogovor o njegovi zgodbi življenja v tujini. Pravzaprav bi morali reči – o zgodbah. Motor, Afrika, glasba, svet, ljudje, kultura. Nekaj sta jih v radijske minute ujela z Mojco Delač, ki je Mateja Rančigaja poklicala v Sao Paolo.

Ko družbenih omrežij še ni bilo, so si ljudje dopisovali. Na papir so napisali sporočilo, ga zložili v kuverto, nanjo nalepili znamko in potem 14 dni čakali, da je prišel odgovor. Če je prišel. Ne, to ni bilo v kameni dobi, ampak pred le nekaj desetletji. Takrat sta si začela dopisovati zdaj že skoraj 40 let poročena zakonca Mirtha in Jože Koder. Ona je živela v ZDA, on pa v Buenos Airesu.

Jutri bo živahno tudi med rojaki v češki prestolnici, v Plečnikovi Cerkvi v Pragi bo na sporedu koncert treh slovenskih pevskih zborov. Več o dogajanju pa predsednik Slovenskega društva Jože Plečnik, gospod Iztok Toplak. Kot je povedal Mojci Delač, bo maj zanje pester.

Še nekaj kratkih novic:

Učenci dopolnilnega pouka slovenščine in člani Društva Slovencev Triglav so v zadnjih letih obiskali osrednjo Slovenijo, Dolenjsko, Štajersko in Prekmurje. Letos je bil njihov cilj Gorenjska, natančneje Kranj. Odpeljali so se tudi v Ljubljano, kjer so se udeležili pohoda Pot ob žici. Letošnja prireditev je bila že 62., med 30.000 udeleženci, ki so prehodili vsaj del poti, so bili tako tudi banjaluški Slovenci.

10. konferenca slovenskih zdravnikov iz sveta in iz Slovenije bo potekala 24. in 25. maja v Ljubljani. Častni pokrovitelj konference bo predsednik RS Borut Pahor, več informacij pa najdete na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa.

V letu 2018 združenje SIM v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter z Zavodom RS za šolstvo in Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti organizirali ustvarjalno poletno šolo za mlade od 10. do 15. leta starosti z naslovom – Slovenščina malo drugače. Poletna šola bo potekala med 15. in 21. julijem v Murski Soboti. Več informacij prav tako najdete na spletni strani SIM, prijave pa zbirajo do 15. maja.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Mojca Delač