Niti številni zapleti niso vzeli volje zdravniku Rudiju Potočniku in njegovi družini

1. maj oziroma praznik dela je za nami. Kresovi so dogoreli, vrednote, na katere praznik opozarja, pa bi morale veljati vse leto. Žal v veliko primerih ni tako in ljudje tudi pri nas še zmerom niso pošteno in enakovredno plačani za enako delo. Tudi to je izziv, ki bi moral zanimati predvsem politike, ki se bodo čez en mesec potegovali za naše glasove.

Težave sta imela tudi zdravnik Rudi Potočnik, rojen v Buenos Airesu in njegova žena, ko sta se preselila v Slovenijo. A tudi številni zapleti zaradi nostrifikacije njunih zdravniških licenc jima niso vzeli volje in še vedno se tukaj počutita doma. Doma po vsem svetu, predvsem pa v Italiji in Španiji, je tudi Klavdija Zavratnik, s katero se je pogovarjala Mojca Delač. Slovenščino se lahko učijo tudi Slovenci v Kijevu, za kar je zaslužna Petra Seitel, s katero se je pogovarjala Lili Brunec.

Rudi Potočnik se je rodil slovenskim staršem v Buenos Airesu. Njegova žena je španskega porekla, po poklicu sta oba zdravnika. Njihova zgodba o vrnitvi domov se začenja skupaj z odločitvijo, da se bosta z obema otrokoma preselila v Slovenijo.

Zdaj pa zavijamo na iberski polotok. Klavdija Zavrátnik je Slovenka po svetu že skoraj četrt stoletja. Mojca Delač jo je poklicala v mesto Aranjuez blizu Madrida in skupaj ste se sprehodila po zgodi vtisov življenja v tujini. Sogovornica je nekaj let živela v Italiji, nedaleč stran od slovenske meje, zdaj pa je njen dom že vrsto let Španija.

Tudi v Ukrajini v tem šolskem letu poteka slovenski dopolnilni pouk, ki ga vodi učiteljica Petra Seitel, sicer slovenska  lektorica v Kijevu. Čeprav v Kijevu Slovencev ni prav veliko, pa so učenci v slovenski dopolnilni šoli  zelo zavzeti  in z veseljem obiskujejo pouk, je v pogovoru z Lili Brunec med drugim povedala učiteljica Petra Seitel.

Še nekaj kratkih novic:

V Uradnem listu Republike Slovenije je objavljen Odlok o razpustitvi Državnega zbora in o razpisu predčasnih volitev v Državni zbor. Splošno glasovanje na vseh voliščih v državi in v tujini bo potekalo v nedeljo, 3. 6. 2018.  Volivce obveščamo, da bodo v nedeljo, 3. 6. 2018 od 9.00 do 17.00 ure po lokalnem času, volišča odprta na diplomatskih predstavništvih in konzulatih Republike Slovenije. Seznam objavljamo tudi na naši spletni strani.

GK v Celovcu, GK v Clevelandu, GK v Münchnu, GK v Trstu, GK v Torontu, VP na Dunaju, VP v Atenah, VP v Beogradu, VP v Berlinu, VP v Bernu, VP v Bratislavi, VP v Bruslju, VP v Budimpešti, VP v Buenos Airesu, VP v Canberri, VP v Haagu, VP v Kijevu, VP v Kopenhagnu, VP v Londonu, VP v Madridu, VP v Moskvi, VP v Ottawi, VP v Parizu, VP v Podgorici, VP v Pragi, VP v Sarajevu, VP v Skopju, VP v Varšavi, VP v Washingtonu, VP v Zagrebu in VP pri Svetem sedežu.

10. konferenca slovenskih zdravnikov iz sveta in iz Slovenije bo potekala 24. in 25. maja v Ljubljani. Častni pokrovitelj konference bo predsednik RS Borut Pahor, več informacij pa najdete na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa.

V letu 2018 združenje SIM v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter z Zavodom RS za šolstvo in centrom šolskih in obšolskih dejavnosti organizirali ustvarjalno poletno šolo za mlade od 10 do 15 leta starosti z naslovom – Slovenščina malo drugače. Poletna šola bo potekala med 15. 7. in 21. 7. 2018  v Murski Soboti. Več informacij prav tako najdete na spletni strani SIM, prijave pa zbirajo do 15. maja.

 

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač