Pogovor z mladim raziskovalcem na področju astrofizike s Fakultete za matematiko in fiziko Klemnom Čotarjem o predvideni izstrelitvi satelita TESS.

Nasa bo jutri izstrelila 337 milijonov evrov vreden satelit, naslednik Keplerja

Satelit, ki ga bo Nasa predvidoma jutri poslala v vesolje, bo iskal Zemlji podobne planete zunaj našega solarnega sistema, t. i. eksoplanete. Mladi raziskovalec na področju astrofizike z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko Klemen Čotar razlaga, da je imel podobno nalogo že TESS-ov predhodnik Kepler.

Največja razlika je njuno opazovalno polje. Kepler je strmel v eno samcato polje na nebu, TESS pa bo pokril večino našega neba. Tudi samo število opazovanih objektov bo pri TESS-u večje, nekje 200 tisoč. V primerjavi s Keplerjem bo satelit TESS opazoval predvsem svetle zvezde. Teh je manj na našem nebu, torej moramo povečati naše opazovano polje, torej bo TESS pokril naše skoraj celotno nebo.

Satelit bo opazoval svetlost naših zvezd. Gre za zelo zelo natančne meritve, ki jih ne moremo izvajati s tal Zemlje. Nasa med drugim pričakuje, da bo satelit zunaj našega solarnega sistema odkril več kot 20 tisoč planetov, med njimi 50 planetov v velikosti Zemlje in 500 planetov, ki so več kot dvakrat manjši od našega.

Iz podatkov Keplerja nekako pričakujemo, kakšne porazdelitve planetov bi lahko pričakovali. Iz njegovih opazovanj predvidevamo, da ima v povprečju vsaka zvezda vsaj en planet. Verjetno bomo odkrili kar nekaj novih planetov oz. vsaj kandidatov za planete.

Mojca Delač