Ena od glavnih vprašanj in morda tudi želja pri novi tehnologiji je tudi vprašanje samovozečih vozil – nekatere je tega strah, drugi že sanjarijo o tem, da se bodo v avtomobilu prej ukvarjali z vsem drugim kot pa z vožnjo samo. Da bodo že jutri takšna vozila polna cest, seveda ni realistično, pa vendar strokovnjaki in znanstveniki moči, napore, energijo in znanje usmerjajo tudi v to. Kako je sicer s tem v Sloveniji? Je tudi za našo državo – kot mnogi radi poudarjajo – prihodnost že tu? Tina Lamovšek se je o tem pogovarjala z generalnim sekretarjem AMZS-ja Francetom Kmetičem.

V Ljubljani začel oblikovati enotni ekosistem za razvoj rešitev za samovozeča vozila

Konzorij deležnikov – BTC, Dars, AV Living Lab in AMZS – je ob podpori ministrstva za infrastrukturo začel oblikovati enotni ekosistem za razvoj rešitev za samovozeča vozila. Ena od glavnih vprašanj in morda tudi želja pri novi tehnologiji je tudi vprašanje samovozečih vozil – nekatere je tega strah, drugi že sanjarijo o tem, da se bodo v avtomobilu prej ukvarjali z vsem drugim kot pa z vožnjo samo. Da bodo že jutri takšna vozila polna cest, seveda ni realistično, pa vendar strokovnjaki in znanstveniki moči, napore, energijo in znanje usmerjajo tudi v to. Kako je sicer s tem v Sloveniji? Je tudi za našo  državo – kot številni radi poudarjajo – prihodnost že tu? Tina Lamovšek se je pogovarjala z generalnim sekretarjem AMZS-ja Francetom Kmetičem, ki je med drugim poudaril:

Tudi v Sloveniji so na cesti vozila, ki imajo različne asistenčne sisteme in lahko pripomorejo k delno avtonomni vožnji. Vendar je še vedno voznik tisti, ki nadzoruje avto in odgovoren za delovanje avtomobila.

Premik k avtonomnim povezanim vozilom bi imel več pozitivnih učinkov. Električna vozila in souporaba oziroma deljenje vozil imajo že danes pozitivne učinke na okolje, ključno pri avtonomni vožnji vozil pa je večja varnost in možnost uporabe vozil tistih, ki danes ne morejo voziti, denimo starejši ali otroci. Kot največjo prednost pa Kmetič poudarja:

Bistvena prednost je, da boste sedli v avto in se sproščeni pripeljali na cilj, saj se vam ne bo treba ukvarjati z vožnjo in stresnimi situacijami v prometu.

Tina Lamovšek