V veljavo je stopil pravilnik, s katerim bo Slovenija kot doslej že sedem drugih evropskih držav omejila vsebnost transmaščobnih kislin v živilih. Najvišja dovoljena vsebnost transmaščobnih kislin v živilih je zavezujoč za izdelke slovenskih proizvajalcev in za živila iz uvoza ter obroke v gostinskih lokalih in institucionalnih obratih javne prehrane in znaša dva grama na sto gramov skupnih maščob v živilu. 

Odslej dovoljena samo dva grama na sto gramov vseh maščob v obroku

Začel je veljati pravilnik, s katerim bo Slovenija kot doslej že sedem drugih evropskih držav omejila vsebnost transmaščobnih kislin v živilih. Najvišja dovoljena vsebnost transmaščobnih kislin v živilih je zavezujoča za izdelke slovenskih proizvajalcev in za živila iz uvoza ter obroke v gostinskih lokalih in institucionalnih obratih javne prehrane in znaša dva grama na sto gramov skupnih maščob v živilu.

Pravilnik sicer določa enoletno prehodno obdobje, pojasnjuje dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko in dodaja:

“To pomeni, da bodo tisti izdelki, ki so danes na policah, lahko takšni, kot pač so, torej s transmaščobami, še eno leto. Vsi novi domači in tuji izdelki pa bodo morali že upoštevati pravilnik.”

Glede na to, da vsebnost transmaščob na izdelkih ni označena, dr. Pravst svetuje, naj v besedilu deklaracije na izdelkih poiščemo sestavine, kot so: “hidrogenirana maščoba ali (delno) hidrogenirano rastlinsko olje”. To namreč nakazuje na prisotnost transmaščobnih kislin.

Blaž Mazi