Jutranji pogovor z berlinsko dopisnico Polono Fijavž

Velika nemška vladna koalicija je zavihala rokave, od sinoči ima novo vodstvo tudi najstarejša nemška stranka Socialdemokrati, krmilo je prvič prevzela ženska. Pri levosredinskih socialdemokratih se je to zgodilo kar 18 let pozneje kot pri desnosredinski CDU, kjer je leta 2000 Helmuta Kohla nasledila Angela Merkel. Čeprav so Socialdemokrati dobili dva ključna resorja, zunanje in finančno ministrstvo, je zdaj jasno, da vse niti vladnih odločitev trdno v svojih rokah drži kanclerka Merklova.

Ko so pred nekaj dnevi novega finančnega ministra Olafa Scholza vprašali, kaj bo drugače po Schaublu, je jedrnato odgovoril: »Nič.«

Nova vlada, višje plače v Nemčiji. Kar občutno zvišanje plač je pretekli mesec doživelo štiri milijone zaposlenih v nemški industriji, zdaj pa še 2,6 milijona v javnem sektorju.

Zaposlenim v javnem sektorju se bodo plače, izraženo nominalno, povišale od 175 do 400 evrov.

V nemških supermarketih pa je na voljo nova gurmanska specialiteta – burgerji iz črvov in žužkov, ki so že pravi hit na Nizozemskem in v Belgiji.

Podjetnika, ki sta udejanjila drzno idejo, pravita, da je skrivnost uspeha v popolnem videzu. Nikjer na embalaži ne sme biti ničesar, kar bi potrošnika spomnilo na črve. Ko pa se burger enkrat znajde na vroči plošči za žar, omamen vonj ne dopušča več razmišljanja.

Bojan Leskovec