V okviru zasebnega angleško-nemškega vrtca Schmetterling bo v jeseni začel delovati prvi dvojezični nemško-slovenski vrtec. Do konca aprila bodo vpisali 10 otrok. Vrtec bo v pomoč staršem pri zagotavljanju vsakodnevne materinščine za otroke. Tretjino stroškov za delovanje vrtca bo pokrilo mesto Dunaj, dve tretjini pa neprofitna Iniciativa za slovenski vrtec, ki sredstva pridobiva s pomočjo donacij in s pomočjo sodelovanja na evropskih razpisih. Starši bodo plačevali 70€ mesečno, kar bo pokrilo stroške prehrane in je primerljivo s starševskim prispevkom v drugih dunajskih vrtcih. O slovenskem vrtcu se je Cirila Štuber pogovarjala Natalijo Svetina, vodjo iniciative za slovenski vrtec.

Do konca aprila bodo vpisali 10 otrok, na informativnem dnevu je bilo 20 družin

Slovenski dvojezični vrtec je projekt Iniciative za slovenski vrtec, ki deluje kot društvo in ji je uspelo za slovensko dvojezično skupino na Dunaju zbrati donatorska sredstva za financiranje dvojezične vrtčevske skupine otrok, ki bo gostovala v zasebnem vrtcu Schmetterling, kjer je že anleško-nemški vrtec. Tretjino sredstev za delovanje slovensko-nemške skupine bo prispevalo mesto Dunaj, dve tretjini pa neprofitna Iniciativa za slovenski vrtec. Starši bodo prispevali 70€ mesečno za prehrano, kar je primerljivo s prispevkom staršev v drugih dunajskih vrtcih. Glede na veliko zanimanje staršev je mogoče, da se bo v prihodnosti skupina še povečala. Po včerajšnjem informativnem dnevu se je Cirila Štuber pogovarjala z Natalijo Svetina, vodjo Iniciative za slovenski vrtec.

Vpis se zaključi 27. aprila. Sprejeli bodo 5 do 6 otrok drugega starostnega obdobja in 4 do 5 otrok prvega starostnega obdobja.

Slovenski otroci bodo v začetku vključeni v nemško-angleške skupine, zanje pa bo dodatno skrbela slovenska vzgojiteljica, ki bo poleg obstoječega rednega programa vrtca pripravljala tudi ustvarjalne in poučne delavnice v slovenskem jeziku.

Po neuradni oceni je na Dunaju več kot 15 tisoč Slovencev. Od teh jih je 5 tisoč na Dunaj priseljenih iz Slovenije, preostali so tukaj že rojeni ali pa gre za koroške Slovence.

Ko so zapisali pri Iniciativi za slovenski vrtec, se je v letu 2016 slovenščina (materinščina) prvič pojavila tudi kot uraden šolski predmet za slovensko manjšino na Dunaju. Toda materinščina je v resnici stvar zgodnjega otroštva. Otroci med tretjim in šestim letom starosti so, po dognanjih zadnjih znanstvenih raziskav, najbolj dojemljivi za sprejemanje več plasti informacij in znanj naenkrat.

Več o Iniciativi za slovenski vrtec najdete na tej spletni povezavi: Slovenski bilingvalni vrtec

Cirila Štuber